28 Aralık 2013 Cumartesi

Tarım Kredilerinin İller Bazında İncelenmesi

Tarım sektöründe kullanılan kredilerin toplam kullanılan krediler içindeki payını incelemenin, tarım sektörünün büyüklüğünü ve toplam krediler içindeki önemini anlamamız açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde bu alanda kullanılan kredileri karşılaştırdığımızda, çeşitli sebeplerden dolayı kullanılan tarım kredilerin payı ilden ile farklılaşmaktadır.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yayınladığı yıllık veriler, iller bazında kullanılan tarım kredileri hakkında bize ölçülebilir veriler sağlamaktadır.

2012 yılı sonu itibari ile yayınlanan illere göre tarım kredileri verilerini incelediğimiz zaman, tarım kredi oranının % 29,22 ile en yüksek Ardahan’da ve % 0,15 ile en düşük İstanbul’da olduğu gözlenmektedir.

2012 yılı verilerine göre gruplama yaptığımızda, illeri tarımsal kredi oranlarına göre temel olarak 3 gruba ayırabiliriz. 1. Grupta toplam krediler içinde tarım kredi oranları % 25 civarında olan 3 il (Ardahan, Kilis ve Kars) bulunmaktadır. Bu illerde kullanılan tarım kredilerinin hacmi çok büyük olmamasına rağmen toplam krediler içinde önemli bir paya sahiptir.

2. Grupta Edirne, Sivas ve Konya dahil olmak üzere toplam 38 il bulunmaktadır. Bu illerde kullanılan tarım kredilerinin payı % 10 - % 20 aralığında gerçekleşmektedir.

3. grupta ise İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu toplam 40 il bulunmaktadır. Bu illerin tarım kredi payları ise % 0,15 ile % 9,96 bandında değişmektedir. Burada dikkati çeken unsur ise tarım kredi payı toplam krediler içinde çok düşük olan İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde, kredi payı düşük olsa da hacim büyük olduğu için kullanılan kredi miktarı daha yüksek bir seviyede gerçekleşmektedir.

İlgili gruplama aşağıda yer almaktadır.
 
 
Hazırlayan: Burak Yungucu
 

2 yorum:

  1. resim çok kötü hiçbir şey belli olmuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef bloggerda daha iyisini yapamıyorum. eğer ilgileniyorsanız bana e-mailinizi bildirin size mail atayım.

      Okan Acar

      Sil

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.