28 Aralık 2013 Cumartesi

İşletmeler Arasında Çözüm Ortaklığı ve Bankacılık Uygulamaları

Günümüz işletmeler sorunlarla karşılaşılması veya gerekli olan bir hizmetin şirket dışından karşılanması halinde daha avantajlı olması durumlarında çözüm ortaklığına başvurmaktadır. Çözüm ortaklığı, firmaların ihtiyaç duydukları hizmet veya ürün için başka işletmelerle anlaşması ile gerçekleşmektedir. Çözüm ortaklığının piyasalarda birçok kullanım şekli vardır. Bunlar aynı bölgede hizmet veren iki rakip kurumun birbirleriyle anlaşarak satış yapacakları bölge ve satışı yapılacak ürünler hakkında paylaşıma gidilmesi yoluyla çözüm ortaklığı, kurum için hayati önem taşıyan bir ürünün veya hizmetin kurum dışından tedarik edilmesinin maliyet avantajı sağlaması durumlarında yapılan çözüm ortaklığı ve son olarak bir işletmenin ofis ihtiyaçlarını karşılamak için bir firmayla anlaşması çözüm ortaklığının kullanım şekillerindendir.

Çözüm ortaklığı en yaygın olarak yazılım firmalarında görülmektedir. Nokia’nın yeni çıkardığı telefonları için Windows ile çözüm ortaklığı kurması veya IBM’in çıkaracağı ürünlerin birçok yazılım işlemleri için Windows ile çalışması bunlara örnek verilebilir. Çözüm ortaklığının hızla yayıldığı günümüzde, işletmelerin pazarlama departmanlarının işi hem zorlaşmakta hem de kolaylaşmaktadır. Zorlaşma sebebi, çözüm ortağı olan kurumların başka kurumlardan ürün veya hizmet almaması ve çözüm ortaklığı sözleşme süreçlerinin çok uzun sürmesidir. Pazarlamacıların işlerinin kolaylaşma sebebi ise; müşterinin hazır olmasından dolayıdır. Pazarlama departmanı, çözüm ortağı olan firma ile yapılan sözleşme kapsamında belirlenen miktarlarda ürün veya hizmet verileceği üzerinde anlaşmaktadır. Yapılan sözleşmeler kapsamında, çözüm ortağı, kesin alıcı veya satıcı konumundadır. Böylelikle ne kadar mal alınacağı ve satılacağı önceden bilinebilmekte ve buna göre önlemler alınabilmektedir. Etik dışı davranış çerçevesinde yapılan çözüm ortaklıkları iki taraf içinde kazanç sağlamaktadır. Etik dışı yapılması durumunda ise, kurumlar arasında büyük sorunlar doğurabilmektedir. Buna örnek vermek gerekirse; iki kurum arasında belirtilen miktarda malın satışı üzerine sözleşme yapılmıştır, ilk aşamalarda sözleşme sorunsuz olarak işlerken, hizmet veya ürün satın alacak ortağın ekonomik durumunun kötüleşmesi veya satın alma gücünün azalması yapılan sözleşmelerde aksaklıklara sebep olacaktır. Bu firma daha az ürün alacak veya ürünün alımından sonra ödemelerde sorunlar yaşanması durumda yapılması gereken, çözüm ortaklığının bitirilip yeni müşteriler aranması olarak belirtilmektedir. Yapılmaması gereken etik dışı davranış ise üretici firma, yasal sorumluluklardan kaçınarak ve çözüm ortağından gizli olarak farklı bir firma kurar ve bu firma üzerinden, çözüm ortağının rakiplerine de ürün satması olayıdır. Bu durumun, ürün veya hizmet alan ortak tarafından fark edilmesi, iki taraf içinde uzun ve maliyetli yasal işlemleri doğurmaktadır.
 
Bankacılık tarafına geçildiğinde ise karşımıza çözüm ortaklığı anlamında bir çok sektör çıkmaktadır. Bunlardan bazıları:
- Para taşıma hizmetleri için CIT firmaları
- Yazılım desteği için yazılım firmaları
- Mobilya ve tefrişat için firmalar
- Call center hizmetinin alındığı firmalar
- Doğrudan pazarlama ekibinin kiralandığı firmalar
- Kobilere hizmet veren bir çok firma (muhasebe programları gibi)
- Danışmanlık firmaları
- Ödeme sistemleri altyapısı geliştiren veya lisanslayan firmalar
- İletişim firmalarıdır

Hazırlayan: Abdulkahhar Ahmet



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.