28 Aralık 2013 Cumartesi

Bitcoin (BTC) Uygulamaları

Bitcoin, 2009 yılında MIT lisanslı Satoshi Nakamoto tarafından yazılmış bir programdır. Sistemin özelliği peer to peer sistemi ile hiçbir merkezi otorite veya aracı kuruma ihtiyaç duymadan işlem yapılabilmesidir. Bitcoin’in para birimi BTC olarak gösterilmektedir ve dolar bazında değeri 1 BTC 1.023,26$ etmektedir.

Bitcoin; Namecoin, Litecoin ve Peercoin in yanında başarılı olmuş ilk cryptocurrency ürünlerindendir. Cryptocurrency ise para birimi ve bu para birimi ile yapılan işlemleri kriptoloji yardımıyla yapan sanal para birimidir. Bitcoin üretimi için, zorluğu herkes tarafından kabul edilen bir matematik problemine, Bitcoin programı vasıtasıyla çözüm aramak gerekmektedir. Bu işlem hem çok zaman almakta hem de yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlem ortalama 6 saat sürmektedir. İşlemin sonucunda 25 BTC değerinde blok adı verilen sonuçlar elde edilmektedir. Bir blok 2012 yılına kadar 50 BTC değerinde eder iken, 2012 yılından sonra bu 25 BTC ye düşmüştür. Bitcoin kullanıcısı herkesin iki farklı şifresi bulunmaktadır. Bunlar; kendine özel kişisel şifresi ve işlem sonucu herkesle paylaştığı gizli olmayan şifredir. Bitcoin’de transfer işlemi şu aşamalarda gerçekleşir; Bitcoin’i alacak kişi adresini gönderim yapacak kişiye iletir. Gönderimi yapacak kişi, bu adresi transfer işleminde alıcı kısmına ekler ve kişisel şifresi ile onay verdikten sonra bütün Bitcoin kullanıcılarının görmesi için yayınlayarak alıcıya gönderme işlemi gerçekleşmiş olur. Bu yayınlama sebebi, yapılan işlemin bütün kullanıcılar tarafından kayıt altına alınması ve işlemler üzerinde değişiklikler yapılmasının önlenmesi içindir. Bitcoin’de, aynı Bitcoin’in aynı anda farklı yerlerde kullanımını önlemek için bütün Bitcoin kullanıcılarında, yapılan işlemin bir kopyası bulunur. Kullandığı aynı Bitcoin’i tekrar kullanmak isteyen bir kişinin, bütün Bitcoin kullanıcılarının bilgisayar işlemcilerinden daha büyük bir işlemci gücüne ihtiyacı bulunmaktadır. Gerçekleşen bir Bitcoin işlemi üzerinde değişiklik yapılması imkansız olarak görülmektedir. Çünkü Bitcoin’de her yapılan işlem Bitcoin içine işlenir. Veride değişiklik yapmak isteyen kişinin, önceki işlem sahibinin hesabına girip değişiklik yapması gerekmektedir ve bu her işlem değişikliği için bir önceki işlem sahibinin hesabına girişi gerektirmektedir ve kullanıcılarının kimliklerinin gizli olması bunu imkansızlaştırmaktadır. Kullanıcı yapması gereken, kendisine özel olan kişisel şifresini korumasıdır.

Bankaların Bitcoin ile ilişkisi, Bitcoin tarafı için zorunluluk olarak belirtilmektedir. Bitcoin’in kullanımının yaygınlaşma sebebi, kullanıcıların yaptıkları işlemler için ücret ödemek istememeleri, kimliklerini gizleyebilmeleri ve güvenli olmasıdır. Bitcoin ile yapılan işlemler için herhangi bir masraf veya vergi alınmamakta ve dünya çapında tamamen yasal olarak kabul edilmektedir. Günlük hayatta yaygınlaşmamış olması, Bitcoin’in amacını tam olarak yerine getirmesini önlemekte ve bankalara bağımlı hale getirmektedir. Kullanımı için, yürürlükte olan para birimlerine dönüştürülmesi gerekmektedir ve bu dönüşümde ortaya çıkan paranın saklanması için bankalar devreye girmektedir. Ama bankaların, kendilerine yatırılan parayı ve bu paranın dolanımı hakkında bilgi sahibi olması zorunluluğu bulunmaktadır. Bitcoin kullanımının yaygın olduğu Amerika’da, bankalar para takibinin olmaması ve riskten dolayı Bitcoin ile çalışan firmaların hesaplarını kapatmaktadırlar. Firma sahipleri, hesaplarının kapatılacağı haberi üzerine mevduatlarını çekmek için bankalara gitmektedirler ama taksitlerle bu paraların iade edilmesi, firma sahiplerinin mevduatlarını alamayacakları korkusu yaratmaktadır. Bitinstant firmasının CEO’su Charlie Schrem’in, New York’taki Chase, Wells Fargo, Citibank ve U.S. Bank firma hesapları bu yüzden dolayı kapatılmıştır ve Amerika’da firma hesaplarınız kapatıldığında sosyal güvenlik numaranızda engellenmektedir bu da kişisel hesap açmanıza engel oluşturmaktadır. Bu tür olaylar neredeyse bütün Bitcoin firmalarının başına gelmektedir, bu yüzden firmalar mevduatlarını kasalarında saklamak zorunda kalmaktadır. Belirli tutar limitinin üstündeki işlemlerde banka hesaplarının kullanılma zorunluluğu, Bitcoin ile çalışan firmaların kiralarını bile ödemelerinde sorunlar çıkarmaktadır. Bunlara örnekler olarak, Bitfloor, Tradehill, Bitbox en fazla bilinenlerindendir. Bu tür sorunlardan dolayı, Mulligan Mint gibi bazı firmalar, gümüş Bitcoin para yapımını bile denemiştir. Birçok banka, Bitcoin işlemlerini “Money services business” olarak tanımlamaktadır ve özel olarak izlenmektedir.

Hazırlayan: Abdulkahhar Ahmet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.