2 Nisan 2013 Salı

Herfindahl endeksi ve Ülkemiz Bankacılık Sektörü Ürünlerine Uygulanması

Ülkemiz içinde bankacılık sektöründe rekabet gittikçe arttığına dair söylemler her zaman gündemde olmuştur. Bu sebeple hakikaten rekabetin bankacılık piyasasında bu kadar çetin olup olmadığının araştırılması önemli görünmektedir.

Ülkemizdeki rekabetin gelişimine bakıldığında aşağıdaki şekil karşımıza çıkmaktadır. 2010 yılı sonuna kadar alınan verilere ve Herfindahl endeksi olarak bilinen endekse göre çizilen şekilde temelde şu dikkate alınmaktadır. Piyasada mevcut olan tüm bankaların piyasa paylarının kareleri toplanmaktadır. Böylece ne kadar fazla ve birbirinden fazla pazar payı farkı olmayan kurum varsa o kadar 0’a, ne kadar az ve pazar payı yüksek kurum varsa 10.000’e yaklaşmaktadır.[1]

Görüldüğü gibi 2000 yılında banka sayısının oldukça fazla olması ve bunların da anlamlı pazar payları bulunması sebebiyle endeksin değeri düşüktür. Fakat ülkemizdeki banka sayısının azalması ile pazar payları ve bu endeksin değeri artmaya başlamıştır. Ürün grupları içinde de bu endekslerin gelişimine bakıldığında özellikle kredide ciddi bir rekabetin varlığından bahsedilebilir. Fakat kredi kartlarında piyasaya hakim birkaç bankanın varlığından dolayı bu endeksin değeri diğer ürün gruplarındaki değerlere göre daha fazla olmuştur.

           

Türkiye’deki Bankacılık Ürünlerinin Rekabet Durumu

(Kaynak: BDDK, Bankacılıkta Yapısal Gelişmeler 2011, s.18-36)
 
Yukarıdaki veriler incelendiğinde rekabetin özellikle bazı bankacılık ürünlerinde oldukça yüksek olduğu fakat bunun her ürün için geçerli olduğu söylenememektedir.


[1] BIS, OTC Derivatives Market Activity, Second Half 2010, Basel, BIS, 2011, s.14.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.