22 Şubat 2015 Pazar

Etkili İnsanların Farklılaştığı Nokta: Planlama

Kıymetli okuyucular merhaba, bugün sizlerle özellikle insanların önemli bir kısmında gördüğüm bir eksikliği “planlama” eksikliğini paylaşmak istiyorum.

Planlama aslında sadece iş hayatımızda değil özel hayatımızda da üzerinde önemle durmamız gereken bir olgudur. Planlama sadece iş veya özel hayatımızda başarılı olmak için değil aynı zamanda stressiz, rahat bir hayata sahip olmak için de oldukça gereklidir.
Şöyle düşünelim, geleceği bilmek elbette mümkün değildir. Yalnız gelecek hakkında öngörülerde bulunmak hatta 1 hafta sonrasında nelerle karşılaşılacağını tahmin etmek, 1 yıl sonrayı tahmin etmeye göre elbette daha kolaydır.  Bu nedenle insanlar gelecekte oluşmasını bekledikleri durumlara göre hayatlarını düzenleme ihtiyacı içindedirler. Bu da aslında bizi planlamaya götürmektedir.
Uzun zaman önce okuduğum bir kitap vardı. Çok da meşhur bir kitap olan, Stephen Covey’in yazdığı “Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı” adlı kitaptan bahsediyorum. Muhtemelen birçoğunuz bu kitabı duymuş ve hatta okumuş olabilirsiniz. Bu kitapta yedi alışkanlıktan bahsedilirken sanıyorum üçünü alışkanlık olarak “Önemli İşlere Öncelik Ver” üzerinde duruluyor.
Aşağıdaki tabloda da görülebildiği gibi bir insan karşılaştığı işleri veya yapması gerekenleri dört karede toplamaktadır. Bu dört kare de işlerin önemli olup olmamasına ve işlerin acil olup olmamasına göre ayrışmaktadır. Etkili olmayan insanların işlerini topladıkları kare de genellikle birinci kare olmaktadır. Bu insanlar yeterince planlama yapamadıkları ve en önemlisi “hayır” diyemedikleri için kendilerini sürekli üst üste birikmiş işlerle, bitmez tükenmez sorunlarla ve anlık kriz yönetimleri ile karşı karşıya bulmaktadırlar. Hatta bu insanlar vaktinde alınabilecek kararları almaktan çekindikleri ve sorunları planlı bir şekilde aşmayı reddettikleri için artık bu kararlar kriz yönetimi şeklinde karşılarına gelmiş durumdadır. Bu sebeple evvelce daha fazla veri ve kapsamlı analiz yapılarak daha rahat alınabilecek kararlar artık altı verilerle doldurulamamış halde evet ve hayır şeklinde sonuçlarını bekler duruma gelmişlerdir. Bir yönetici veya çalışan için ne acı bir durum öyle değil mi?
Covey bu sebeple insanların etkili olabilmeleri için ikinci karede yer almaları gerektiğini ifade etmektedir. Böylece sorunlar ortaya çıkmadan öngörülebilecek; bunlarla ilgili araştırmalar yapma, önlemler alma fırsatları oluşabilecektir. Söylediğimiz tüm bu işler de ancak planlama ile mümkün olabilecektir.

 
Yazımı fazla uzatmadan şu şekilde bitirebilirim. Bir işin ikinci karede yer almasını istiyorsanız şunları yapın:
-          Görev tanımınız net olsun, net değilse konuşun ve netleştirin.
-          İnsanları güçlendirin (empowerment). Çalıştığınız insanlar sizin adınıza kararlar alabilsin.
-          Kararlarınızı geciktirmeyin (talihiniz gülmedikçe hiçbir sorun kendiliğinden çözülmez. Çözülmeyi bırakın bugün rahat alınabilecek bir karar işin daha kapsamlı hale gelmesiyle yarın çok daha güç şartlarda alınabilir).
-          Gerektiğinde mutlaka HAYIR deyin. Unutmayın belki hayır demek karşıdakini incitebilir ama hayırda hayır vardır…
 
Gelecek yazıda görüşmek üzere.

2 yorum:

  1. Rahmetli Anneannem bir haftalık plan yapardı.Seyehate gidecekse valizi 1hafta önceden hazır olurdu.Önceleri çok gülerdik bu duruma.Şimdi bakıyorum bende ona benziyorum.Yapacaklarımı birkaç gün önceden kafamda planlıyorum,olmadı not alıyorum.Diğer türlü ne kendime,ne aileme,nede çevreme yeterli zaman ayıramıyorum..Güzel yazı ve de güzel blog.Rastladığıma sevindim :)

    YanıtlaSil

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.