16 Ağustos 2015 Pazar

Sosyal Medya'nın Gücü Adlı Kitabın Özeti

Fuat Altunbaş tarafından yazılan Sosyal Medya’nın Gücü adlı kitabın genel olarak nelerden bahsettiğini burada anlatmaya çalışacağız. Elbette kitabı almanızı tavsiye ederiz. Bu kitap sosyal medyanın kamu sektöründe kullanımı ile ilgili bilgiler sunmasının yan sıra polis teşkilatlarının da sosyal medyayı hangi amaçlarla kullandıkları, bu platformları nasıl yönettikleri ve bu platformları kullanırken karşılaştıkları zorlukları ortaya çıkarmaktadır. Örneğin; Denton Polis Teşkilatı 2012 yılında en çok arananları Facebook sayfası üzerinden yayınlamaya başlamış ve kısa zamanda takipçilerinin verdiği bilgilerle birçok şahsı yakalamıştır.

Kamu kurumları; toplumla daha iyi iletişim kurmak, şeffaflığı artırmak ve erişebilirliği kolaylaştırmak için sosyal medya araçlarını kullanmaya başlamışlardır. Buna en güzel, 15 Haziran 2011 tarihinde Kanada’da Vancouver Canucks ile Boston Bruins takımları arasında oynanan buz hokeyi final maçında çıkan olaylar örnek gösterilebilir. 150 bin kişi final maçını seyretmek için şehir merkezinde toplanmıştır. Olaylardan önce ve olaylar esnasında polis Twitter, Facebook, Flicker gibi sosyal medya platformlarını da kullanmışlardır. Çevreye ve insanlara zarar verilmemesi hususunda bilgilendirici mesajlar atılmıştır. Şiddet olayları başladıktan sonra polis; “Etrafınızda suç işleyenlerin fotoğraflarını çektiyseniz, lütfen onları muhafaza edin. İlerleyen zamanlarda bu örüntüleri sizden isteyeceğiz. Teşekkürler.” şeklinde mesaj göndermiştir. Polise vatandaşlardan, 4,500 bilgilendirme e-maili, 1,500 saatlik video görüntüsü ve 15,000 adet resim görüntüsü gönderilmiştir. Gönderilen fotoğraflar ve videolar tasnif edilerek internet sitesine konulmuştur. Bu sayede şüphelilerden birisini tanıyan bir kişi resmin üstüne tıklayarak kişi ile ilgili bilgilerin sorulduğu bir form doldurmaktadır. Bu veriler sayesinde onlarca şüpheli yakalanmıştır. Polisin anlattıklarına baktığımızda;

“Birçok insan sosyal medyanın gücünün farkında olmadığından dolayı polisin sosyal medyayı kullanmasının da önemini anlamamaktadır. Bizim 1.000 takipçimiz olsa bile eğer takipçilerimizden birinin 10.000 takipçisi varsa bizim paylaşımımız bir anda en az 11.000 insana ulaşıyor. İşte sosyal medyanın gücüde buradan geliyor.”

“150 memurla veya 10 tane dedektifle suçları aydınlatmaya çalışmak yerine, Facebook’taki binlerce takipçinizle bunu yapabilirsiniz. Yani, dedektiflerin veya polis yöneticilerinin dışarıda binlerce gözün olayların aydınlatılmasına yardımcı olabileceğinin farkında olmaları gerekmektedir.”

Türk Polis Teşkilatı da bu medyayı etkin şekilde kullanmaya çalışmaktadır. Sosyal medya platformları özellikle Facebook ve Twitter, Türk halkı tarafından etkili olarak kullanılmakta buna paralel olarak da kamu kurumları ve teşebbüslerde bu platformları vatandaşa daha iyi hizmet sunmak için yeni teknolojiden faydalanmaktadır. Türk Polis teşkilatı da yaklaşık iki senedir bu platformları kullanmaktadır. İl emniyet müdürlükleri resmi Facebook ve Twitter hesapları açarak daha geniş kitlelere ulaşmaktadır. Türk Polis Teşkilatı sosyal medyayı dünyadaki örnekleri gibi çok amaçlı değil sadece halkı bilgilendirme amaçlı kullanmaktadırlar. Bunun üç önemli sebebi vardır:

1. Yasal düzenlemeler, 

2.Moderatörlerin eğitimsiz olması, 

3. Üst kademe yöneticilerinin sosyal medya kullanımından habersiz olması.

Yapılacak yasal düzenlemelerle beraber örnek uygulamalarla emniyet teşkilatında sosyal medya kullanımı artacak, suçla mücadeleden toplumsal olaylara, trafikten halkı bilgilendirmeye geniş bir yelpazede kullanılacaktır.
Hazırlayan: Ela Erkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.