16 Ağustos 2015 Pazar

Hashtag Kullanımı ve Sosyal Medya Pazarlaması

“#” sembolünün istediğimiz kelime ya da kelime öbeklerinin başına bitişik yazılarak konmasıyla oluşturulmaktadır. Twitter’da sevdiğimiz ya da ilgimizi çeken bir konuyu duyurmak istediğimizde ya da instagram’da paylaştığımız bir fotoğrafın beğeni sayısının yalnızca kendi arkadaş listemizle sınırlı kalmamasını istediğimiz durumlarda da hashtag kullanılır.

Sosyal medya pazarlamasında hashtag kullanımı içinde bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor.

1. Doğru Kelime Seçimi: Anahtar ve aranabilir bir kelime olması gerekmektedir. (#banka #alışveriş v.b.)

2. Kullandığınız Kelimeleri Test Edin: Hashtag geri dönüşlerinize göre en çok bulunabilen kelimeleri ve en çok aranan kelimeleri tercih edin.

3. Abartmayın: Birden fazla hashtag kullanabilirsiniz tabi ama kelime sayısını çok fazla kullanmamaya özen gösterin. Takipçileriniz uzun uzadıya bir hashtag görmek istemeyecektir. Ancak hashtag’leriniz uzun ve farklı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşuyorsa, kelimelerin baş harflerini büyük yaparak okunabilirliğini artırabilirsiniz. (#GittiGidiyorAlışveriş)

4. RT’ler İçin Boşluk Ayırın: Twitter’da 140 karakterlik bir kullanım alanı vardır. Dolayısıyla retweet gibi etkileşimler için mesajlarınızda özellikle en azında 14-15 civarı karakteri boş bırakmanız verimli olacaktır. Bu alan genellikle RT yapan kullanıcının kullanıcı adı için geçerli olacaktır.

5. Marka Bağımlılığı Oluşturun: Doğru belirlenmiş ve doğru kullanılmış hashtag sizin markanızın popüler kelimesi olabilir. Belirleyeceğiniz hashtagler üzerinde gerçekten çalışın. Hashtagleri sadece mesajınızın altına değil, takipçilerinize cevap verirken de kullanmaya özen gösterin.

Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal ağların dışında ayrıca billboardlarda, televizyon ekranlarında ya da ürün paketlerinin üzerinde hashtag’ler ile karşılaşıyoruz. Hal böyle olunca markaların pazarlama projelerinde doğru hashtag’leri bulmak ve kullanmak da önem kazanıyor. Hashtag kullanımında yolun başında olan markalar için ilgili hashtag’lerin kolayca bulunmasını sağlayan Hastagify, erişimi arttırmak için güzel bir programdır.

Hashtagify aracını kullanmak için web sitesine girip ilgilendiğiniz anahtar kelime ile arama yapıyorsunuz. Ardından aradığınız kelime kırmızı daire içinde karşınıza çıkıyor, kelimenin çevresinde konu ile ilgili diğer hashtag’ler bulunuyor ve aradaki bağlantı güçlendiğinde çizgiler koyulaşıyor.

Hashtagify ile ayrıca hashtag analizi de yapılabiliyor. Kelimenin popülerlik yüzdesi ölçümlenebiliyor ve bilgiler popülarite, korelasyon, haftalık ve aylık trendlere göre sıralanabiliyor. Uygulamada bir kelime ile ilgili arama yapanın başka hangi kelimelerle arama yaptığı bilgisine de ulaşabiliyorsunuz.

Hashtaglerin SEO’ya olan etkisine baktığımızda da şunları görürüz. Öncelikle SEO’nun temel amacı, kullanıcıları aranan kelime ve kelime öbekleriyle ilgili en kaliteli ve en doğru içeriğe ulaştırmaktır. Dolayısıyla SEO ile hashtag kavramları arasında bir bağlantı söz konusudur. Genel olarak baktığımızda hashtag’ler, içeriklerinizin sosyal ağlar üzerinden yayılmasında ve trafik çekmenizde çok önemli bir etkendir.

Hashtag’ler sayesinde paylaşılan içerikler daha fazla kişiye ulaşıyor, bu da dolaylı olarak daha fazla görünürlük kazandırıyor. Özellikle twitter üzerinde trend olan hashtag’leri kullanarak üretilen içerikler diğer kişiler tarafında RT edildikçe içeriğinizde bağlantı olarak yer alan sitenin/sayfanın sosyal SEO değeri de artmış oluyor.

Hazırlayan: Ela Erkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.