11 Ocak 2024 Perşembe

Spagetti Girişim Adlı Kitaptan Notlar

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere Kılıçhan Kaynak tarafından yazılmış olan Spagetti Girişim adlı kitaptan aldığım notları özetlemeye çalışacağım.

Başarılı girişimcilere baktığımızda lanse edilenin aksine ortalama 40 yaşındalardır ve arkalarında yedi tane başarısız girişimleri vardır.

Peter Senge tarafından yazılmış olan Beşinci Disiplin adlı kitaptan çok etkilendiğini görüyorum. Özellikle orada da geçen “bugünün problemleri dünün çözümlerinden kaynaklanır” sözü kitapta yerini bulmuş.

Girişimlerin başarısız olmasının başlıca sebeplerinden biri şirket büyüdükçe kurucuların diktatöre, aşırı kontrolcü birer baş belâsına dönüşmesidir.

Yazar tarafından ortaya konan lazanya modeli adı altında bir iş modeli vardır. Burada ürün ve hizmet motoru, müşteri motoru, beceriler motoru ve nakit motoru adı altında dört ayrı başlık bulunur. Yazara göre doğru olan bu motorun dördüne birden aynı anda gaz vermektir, tabi aşırı değil, her biri için göreceli olarak en uygun oranda, en uygun seviyeye kadar, tabii bu oranların ve seviyelerin de dinamik olduğunu, yani motorlar arasındaki bağlantıların zamana göre değiştiğini de unutmamak şartıyla…

Buradaki asıl mesele henüz büyümenin dinamiklerini anlamadan işi aceleye getirmemek ve şirketi sürekli itekleyip durmamaktır.

Bazı araştırmalara göre şirketlerin %80’i misyonlarını ifade ederken aynı anlamsız sözcükleri kullanıyor ve bunlar organizasyonun kültürüne ortak vizyon ve değerler kadar katkıda bulunmuyor.

Yazara göre bu iş modelinin bazı kanunları vardır. Bunlar sırasıyla aşağıda gösterilmiştir:

1- Benim sorunum senin verdiğin kararlardan kaynaklanıyor

2- Sen beni itersen ben de seni iterim

3- Daha kötüye gitmeden önce hep daha iyi olurum.

4- Kolay çıkış yolu mu buldunuz? Tekrar düşünün

5- Tedavi hastalığın kendisinden daha kötü olabilir

6- Hız sizi yavaşlatır

7- Küçük değişiklikler büyük sonuçlar doğurabilir

8- Her departman konuya kendi çerçevesinden bakmamalıdır.

Einstein‘ın ünlü bir sözü vardır. Sayılabilen her şey kayda değer değildir, kayda değer şeyler de sayılamayabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.