11 Ocak 2014 Cumartesi

İsticrar Modeli ile Elektrik, Doğalgaz ve Su gibi Faturaların Finansmanı

İsticrar, alıcının satıcıdan belirli bir malı belirli zamanlarda alacağını vaad ettiği sözleşme türüdür. Her mal üzerinde fiyat pazarlığı yapılmamaktadır.
2 tür isticrar vardır.

1-      Satış fiyatının, bütün işlemler gerçekleşip satın alma işi bittiğinde belirlendiği isticrar.

2-      Satış fiyatının, alıcının malı satın almaya devam ederken belirlendiği isticrar.
İsticrar temelde murabaha üzerinden işlemektedir. Genel kullanım şeklinde göre bir alıcı belli bir malı sürekli olarak temin etmesi gerektiğine dair Katılım Bankasına bilgi verir ve bu kapsamda tedarikçi ile bir çerçeve anlaşma yapılır.  Bu anlaşmaya göre alıcı malın fiyatı piyasada belirlenmek kaydı ile sürekli alım yapar ve bunlar önceden anlaşıldığı için Katılım Bankası tarafından finanse edilir.
Bu uygulama en çok elektrik, su, doğalgaz gibi faturaların finansmanında kullanılmaktadır. Bilindiği gibi işletmelerin zaman zaman bu tarz faturaları ödeyebilmeleri için gereken nakitleri olmamakta ve bu sebeple bankaların Kredili mevduat hesaplarına başvurmaktadırlar. Buna alternatif olarak artık katılım bankaları da bu tarz bir ürün geliştirmişlerdir.

Istijrar Sisteminin İslami bankalarda işleyişi şu şekildedir:

Banka, satıcı ile malı piyasa değerinden alacağına dair istijrar temeline dayalı Murabaha yapar.

Malı satın almak isteyen müşteri bankaya başvurur.

Banka satıcıdan malı alır ve müşteriye vadeli olarak satar. Müşteri, sözleşme vadesi içerisinde kalmak koşulu ile istediği zaman istediği miktarda malı satın alabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.