11 Ocak 2014 Cumartesi

İne Satışı (Bai Al Inah)


Bai al inah müşterinin finansal kuruluş ile aralarında bir varlığın satılıp geri alınması yoluyla finansman sağlama yöntemidir. Genellikle uygulamada yer alan şekli müşterinin elindeki bir varlığı bankaya peşin olarak satıp daha sonra ileri bir tarihte belirli bir kar marjı ile geri alması biçimindedir. Finansal kuruluş (FK) müşterisinden bir varlığı spot fiyatı üzerinden satın alarak müşterisine peşin ödeme yapar. Müşteri bankaya satmış olduğu varlığı ileri bir tarihte ve daha yüksek bir fiyattan tek seferde ya da taksitler halinde geri satın almayı vaat eder. İne satışı bu haliyle Malezya’da yoğun olarak uygulanmaktadır.
Farklı kaynaklarda İne Satışı için farklı uygulama metotlarına rastlamak mümkündür. Bir diğer uygulama şekli ise FK elindeki varlığı spot fiyatı üzerinden müşterisine vaadi olarak satıp, peşin olarak spot fiyatından daha düşük bir fiyattan satın alması şeklindedir. Böylelikle banka müşterisinin kısa vadeli nakit ihtiyacını karşılamış olur.
Kısa vadeli nakit finansman, kredili mevduat hesabı gibi ürünlerin İslami Bankacılık'taki alternatifi olarak kullanılan ürün daha çok Malezya'da tercih edilmekte olup Körfez ülkelerinde ve ülkemizde uygulama alanı bulamamıştır. Malezya'da kredi kartlarının alt yapısında da bu ürünü görmekteyiz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.