4 Ocak 2014 Cumartesi

Biyometrik Sistemler ve Bankacılık Uygulamaları

Birçok yeni teknolojinin geliştirilmesinde olduğu gibi biyometrinin de gelişiminde güvenlik unsuru öncülük etmiştir. Tüm biyometrik sistemler aşağıda açıklanmış olan beş özelliğe sahip olmalıdır:
1. Evrensellik: Tüm bireylerin biyometrik özelliklere sahip olmasıdır.
2. Eşsiz olma: Biyometrik karakteristiğin her insanda farklı bir şekilde yer almasıdır.
3. Süreklilik: Karakteristiğin zamanla değişmemesidir.
4. Elde edilebilirlik: Biyometrik özelliklerin bazı pratik cihazlarla ölçülebilir olmasıdır.
5.Kabul edilebilirlik: Bireylerin biyometrinin ölçüm ve toplanmasında itirazları olmamalıdır.
 
ü  Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi günümüzde birçok biyometrik teknoloji türleri kullanılmaktadır.
          

Avuç içi Damar Tanıma Sistemi
“Avuç içi damar tanıma teknolojisi, avuç içinde bulunan kan damarlarının her insanda farklı olmasından yola çıkılarak keşfedilmiş bir teknolojidir. Bu teknolojide ilk olarak algılayıcı (sensör)  tarafından kan damarlarına infrared ışık gönderilerek damar yapısı ortaya çıkarılır. Damar yapısının ortaya çıkmasında, kanda bulunan hemoglobinin gönderilen kızılötesi  (infrared)  ışığı  soğurması  ilke  edinilmiştir. Damar tanıma teknolojisinde kandaki hemoglobin kullanıldığından dolayı tanımlama yapılan uzvun canlı olması, damar içinde kan bulunması önem kazanmakta ve teknolojiye katma değer katmaktadır. Algılayıcı görevi gören IR kamera sayesinde elde edilen görüntü, biyometrik api sayesinde yine algılayıcı üzerinde sayısal bir değere dönüştürülür.  Sonrasında bu sayısal değer,256 bit AES  (Advanced Encryption Standart) algoritmasıyla  şifrelenerek güvenli veri iletişimi için sunucu/istemci bilgisayarlara iletilir.”
 
                                                    
Avuç içi Damar Tanıma Teknolojisinin en büyük avantajlarından bir tanesi elde herhangi bir yaralanma veya zedelenme olduğunda damar yapısı zarar görmemektedir. Bundan dolayı sistem her zaman çalışmaktadır.
Avuç içi Damar Tanıma Teknolojisinin kullanım alanları gittikçe gelişmektedir. Günümüzde kullanılan alanlar şunlardır: ATM Cihazları, Medikal Tanımlama (SGK, Hastane, Eczane...) ,Geçiş Kontrolü, Personel Devam Kontrolü, Web Tabanlı Kimlik Uygulamaları, Sistem Oturum Açma İşlemleri, Bankacılık İşlemleri…
 
Parmak Damar Tanıma Sistemi
Parmak damar yapısı her insan için farklıdır. İnsanların parmak içinde ki damarları farklı şekillerde dağılmaktadır ve parmakta herhangi bir yaralanma veya zedelenme olsa bile parmak damar yapısı değişmeyecektir. Bu da Parmak Damar Tanıma Sistemi’nin diğer teknolojilerden ayırt edici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
        

Biyometrik sistem kullanımından bazıları:
 
ü  Satoru Hayashi Ziraat Bankası’nın bazı ATM’leri bizim sistemimizi kullanıyor. Bunlarda banka kartı olmadan işlem yapılabiliyor. Ayrıca bazı Türk bankaları avuç içi damar izi sistemini kendi iç kimlik doğrulama aşamalarında kullanmak için kapımızı çaldı. Ankara’da Gençlik ve Spor Bakanlığı giriş turnikelerine de bu sistemle kurduk. Girişte kart okutmaya gerek kalmıyor.”
ü  Japon teknoloji devi Fujitsu yakında tüm Türkiye’yi kimlik sahtekârlığının büyük ölçüde önüne geçebilecek avuç içi damar izinden kimlik doğrulama sistemiyle tanıştıracak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel ve üniversite hastanelerine avuç içi tarama sistemlerinin kurulması için Fujitsu’yla anlaştı. 20 pilot ilde denenen sistem 1 Nisan’dan itibaren kullanıma geçecek. Her insanın avuç içindeki damarları kendine has. Fujitsu’nun patentini aldığı sistem hataya yer bırakmadan kimlik testi yapma iddiasında. Fujitsu Başkan Yardımcısı Satoru Hayashi, “Bu sistem parmak izi testinden de, göz testinden de daha kolay ve kesin. Avuç içindeki damarlar yaşla birlikte değişmiyor. Hep aynı. Vücut içinde oldukları için de müdahale olmuyor. Bir de bizim sistemin işlemesi için vücut canlı olmalı. Parmak izi sistemlerini aşmak için parmak kesme vakaları bile yaşandığını bile duyuyoruz. Elinizi alete değdirmediğiniz, üstünde tuttuğunuz için de hijyenik”  diyor.
ü  İş Bankası’nın ATM ağı için en uygun çözüm olarak Hitachi Parmak Damarı kimlik doğrulama sistemi seçildi. Banka, bu ödüllü teknolojiyi çok uluslu bir teknoloji ve sistem entegratörü olan MIG International ile çalışarak ülke çapındaki ATM’lerinde uyguladı. İş Bankası şu ana kadar 2,400 adedi ATM’lerde ve 1,000 adedi Türkiye’nin tüm şehirlerindeki şubelerinde olmak üzere toplam 3,400 parmak damar okuyucunun kurulumunu tamamladı.
 
Sonuç olarak Biyometrik Teknolojilerde,
ü  Veri kaybı, çalınma, kaybetme tehlikesi hemen hemen hiç yoktur.
ü  Biyometrik veri kaza, uzuv kaybı dışında değiştirilemez.
ü  İnsanlar, tek yumurta ikizi olsalar bile, damar yapıları farklıdır ve yaşamları boyunca değişmemektedir.
ü  Her bireyin kendine özgü parmak damar yapısı olduğundan kimlik doğrulama sırasında güvenilir sonuç verir.
ü  Hızlıdır, kimlik doğrulama işlemini bir kaç saniyede tamamlar.
ü  Kimlik doğrulama işlemi için akılda şifre tutulmasına gerek kalmaz.
ü  Parmak damar haritası çalınıp, kopyalanamadığından ATM sahtekârlığı riski en aza indirilmiş olur.
ü  Parmak izinden farklıdır.  Çünkü parmak izi,  parmağın dış yüzeyinin izi olduğundan kopyalanması kolaydır. Ancak; damar haritası dış yüzeyden etkilenmeyen bir yapıdadır.
ü  Sadece canlı parmak kullanılabilir, çünkü işlem sırasındaki kan akışı önemlidir.
Okuyucunun kullandığı ışınlar insan sağlına zararlı değildir.
 
Hazırlayan: İsmail Kazan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.