22 Eylül 2013 Pazar

Çok Para Birimli Hesap

Garanti Bankasının ürünü olan çok para birikimli hesap TL-USD-EUR para birimleri arasında faiz kaybı olmadan istenilen sayıda ve tercih edilen para birimine geçme şansı veren mevduat hesabıdır. Bu ürün Anadolu Bankası’nda da Zap Hesap adı altında işlem görmektedir.

Aralarında farklar olsa dahi genel olarak işleyiş şekilleri aynıdır. Garanti Bankasında 100.000TL ve karşılığı olan dövizler alt limit olarak belirlenmiş ve minimum 32 gün, maksimum 60 gün vadeli olmak şartıyla kullanılabilmektedir. Anadolu Bankasında ise 100.000TL / 75.000 USD / 50.000 EUR alt limit ile oluşturulabilmekte ve en az 45 gün vade şartı vardır. Hem Anadolu Bankasında hem de Garanti Bankasında Türk Lirası, Dolar ve Euro para birimlerinden sadece biri üzerinden açılabilmektedir ve değişim yapılması planlanan para birimleri ve faiz oranları açılışta bildirilmektedir. Hesap açılışından sonraki para birimi değişimi işlemlerinde miktar önemli değildir. Talep doğrultusunda hesaptaki bütün bakiye veya bir kısmı ile değişim işlemi yapılabilmektedir. Para birimleri arasındaki geçişlerde faiz oranlarında bir değişiklik söz konusu değildir, hesap açılışında belirlenen faiz oranlarında işlem görmeye devam eder. Faiz tahakkuku günlük olarak uygulanmaktadır.  Örnek vermek gerekirse; 120.000 TL ve yüzde 5 faizle açılan bir hesap söz konusu olduğunda, hesaptaki miktarın 20.000TL si veya tamamı dolar veya belirlenen diğer döviz cinslerinden birine dönüşümünde, meblağ aynı faiz oranında işlem görmeye devam edebilmektedir.

Bu hesap türünde amaç müşteri faiz kazancı sağlanırken, kurlardaki değişmelerden de getiri sağlamaktır. Ayrıca vade sonuna kadar para çekimi yapılamamaktadır. Müşteri, vade süresinde hesap içerisinde istediği sayıda ve miktarda döviz değişimi yapabilmektedir. Vade bitmeden hesaptan çekim yapıldığında ceza kesilmektedir. Garanti Bankasının uygulamasına göre hesabın açılışında mevduat tutarının belli bir yüzdesi üzerinden sözleşme sonunda (vade sonunda) geri ödenmek şartıyla komisyon alınmaktadır. Vade bitmeden çekim yapılmaması durumunda sözleşme sonunda açılışta alınan komisyonun açılış faiz oranı üzerinden faiz tahakkuk ettirilmiş hali müşteriye iade edilmektedir. Ceza olarak kesilmesi halinde ise açılış komisyonu üzerine faiz yansıtılmamaktadır ve açılış komisyonu iadesi yapılmamaktadır. Hesap temdit etmemekte ve otomatik olarak kapanmaktadır.

Hazırlayan: A.kahhar Ahmet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.