22 Eylül 2013 Pazar

Filantropi (Bağışçılık), Sanat ve Miras Danışmanlığı


Araştırmamızda ekonominin durgun zamanlarında risk alarak yatırım yapan ama dalgalı zamanlarda çekingen olan müşterilere destek amaçlı hizmet veren özel bankacılık hizmetleri ele alınmaktadır. Bu araştırmamızda aslında köklü bir tarihe sahip ama uzun süre kullanılmamış ve tekrardan gündemde olan Sanat Danışmanlığı, Filantropi(Bağışçılık) ve Miras Danışmanlığı hizmetleri hakkında bilgi verilmektedir.

Sanat Danışmanlığı sektörüne giren Yapı Kredi verilerine göre bu sektöre olan talep her sene yüzde 200 oranında artış göstermektedir. Sanat Danışmanlığı kapsamında;

- Doğru eserlerin alınması, nitelikli ve getirisi yüksek koleksiyon oluşturulması

- Sahip olunan koleksiyonun nasıl korunacağı, yıpranan eserlerin nasıl onarılacağı

- Koleksiyon değerini arttırmak için eklenmesi ya da elden çıkarılması gereken eserler

 gibi birçok detaylı hizmet bulunmaktadır.

 
Filantropi ise kısaca bağışçılık anlamına gelmektedir. Bağış yapmak isteyen ama nereye yapılacağını bilmeyen ve yaptığı bağışın doğru yerlere ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek isteyen müşterilerin bu ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir hizmettir. Bu hizmetin benzeri Osmanlı İmparatorluğunda 600 yıl boyunca Vakıflar aracılığıyla yürütülmüş, günümüzde ise Bill Gates ve George Soros gibi milyarderler tarafından tekrar gündeme gelmiştir.

Bu hizmet kapsamında;

-          Müşterilerin etkili bir bağış planı geliştirmelerine yardımcı olmak
-          Geliştirilen planlar sonucunda bağışların ve desteğin sonuçlarının takibi
-          Bağışçılık ve vergi konusunda vergi danışmanlığı
-          Vakıf kurmanın bütün hukuki boyutları, Mirasın bağışlanması ve vakfedilmesi ile ilgili hukuki destek gibi hizmetlerdir.

Filantropi, ülkemizde özel bankacılık yapan 9 bankadan sadece Yapı Kredi ve TEB tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Diğer bankalar özel bankacılıkta gelir odaklı kaynaklara önem verirken, bu iki banka Filantropi sayesinde müşteri ile banka arasında bağlılığı artırmayı amaçlamaktadırlar. Müşteriler yapacağı yardımları banka aracılığıyla yapıp, bunların ulaştığı yerleri takip edebilir ve isteğe bağlı olarak da kendi kimliğini de gizleyebilmektedirler.

Dünya genelinde gündemde olan bir hizmet olan miras danışmanlığı, Yapı Kredi aracılığıyla ülkemizde de uygulamaya geçmiştir. Miras danışmanlığı kapsamında müşterilere miras planlaması, mirasçıların hakları, vasiyetname yazımı, veraset intikal vergisi, birikimlerimizin vakfedilmesi, vakıf kurma hizmetleri gibi hizmetler verilebilmektedir. Müşterilerimizi anlaşmalı olduğumuz avukatlar, vergi danışmanları ve akademisyenlerle bir araya getirilerek sorunlarına çözüm bulunabilmektedir.

Hazırlayan: A.kahhar Ahmet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.