28 Mart 2014 Cuma

Bankalarda Altın Toplama Faaliyeti

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) A.Ş., 2011 yılında ilk defa Kuveyt Türk ile başlattığı çalışma ile 5 bin ton olduğu tahmin edilen yastık altında tutulan altınların ekonomiye kazandırılması projesini hayata geçirmiştir. Proje kapsamında İAR, bankalar aracılığıyla altın toplama işleminin hızlandırılması için çalışmalara başlamıştır. İAR, Kuveyt Türk, Akbank, Bank Asya, Denizbank, Finansbank, İş Bankası, Şekerbank, Türkiye Finans, Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi bankalar ile çözüm ortaklığı çerçevesinde hizmetlerine devam etmektedir. 2013 Eylül verilerine göre altın sektöründe 10,8 milyar USD tutarında altın bulunurken bunun 721 milyon USD ‘lik kısmı bankalar arası depolarda bulunduğu açıklanmıştır.

Şuanki sistem, İAR ve bankaların çözüm ortaklığı ile gerçekleşmektedir. İAR çözüm ortaklığı hizmeti verdiği bankaların şubelerine altın günlerinde eksperlerini göndermektedir. Eksperler, altın günlerinde şubelere gelen müşterilerin getirdiği altınları kontrol edip teslim almaktadır. Getirilen altınlar, müşterilerin hesabına 24 ayar has altın cinsinden geçirilmektedir. Banka kanalıyla verilen bu hizmet sonucunda, fiziki altınlar, kaydi altına dönüşmekte ve 24 ayar altın olarak müşterilerin altın hesaplarında işlem görmektedir.

Bu hizmetin avantajları olarak;

-          Altınlar çalınma, kaybolma risklerine karşı güven altında olması

-          Altınların 100.000TL ye kadar olan kısmının devlet garantisi altında olması

-          Altınların bankalar üzerinden 24 saat işlem görülebiliyor olması

-          Altın tasarruflarının bölünebilir yani istenilen miktarda bozulabilir olması ve

-          Yastık altında işlenmeden bekleyen altınların ekonomiye kazandırılarak hem altın sahiplerinin hem de ülke ekonomisinin gelişmesi gösterilebilir.

 
Altın toplama günleri bankaların ilgili şubelerinde belirlenen tarihlerde gerçekleşmektedir. Bu tarihler, şubelerin yoğunluğuna ve altın toplama miktarlarına göre belirlenmektedir. Yoğun olan şubelerde altın toplama günleri daha sık yapılır iken, diğer şubelerde ise her ay önceden belirlenen ve duyurulan tarihlerde gerçekleşmektedir.

2013 verilerine göre, toplam ziynet altın basım adedi %119 artarak 27,7 milyon adede ulaşırken, çeyrek altının ziynet altınlar arasındaki payı %64 olmuştur. Çeyrek altına olan talebin bu denli artması, ileride çeyrek altın toplamaya özel bir uygulama yapılmasını gerekli kılmaktadır.
 
Hazırlayan: A.Kahhar Ahmet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.