23 Mart 2014 Pazar

Giyilebilir Teknolojiler


Google’ın akıllı gözlüğü Google Glass ve Samsung’un akıllı saati piyasaya sürmesinden sonra hızlanan giyilebilir teknoloji pazarı, her yıl ABD’nin Las Vegas şehrinde gerçekleştirilen CES (Consumer Electronics Show) fuarında da gündemdeydi.  7-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarda 2014’te ve önümüzdeki yıllarda bizleri bekleyen giyilebilir teknolojilere ait ürünleri sergilendi.

Telefon görüşmesi yapılabilen akıllı saatler, kişinin sağlık durumu hakkında bilgi veren cihazların tanıtımı yapıldı. Bu cihazlar biyometrik ölçüm yapabiliyor ve akıllı telefonlarla iletişim halinde kalıyor. LG markalı bir ürün olan Lifeband Touch bileklik, kalp atışı, kalori, adım sayma ve benzeri biyometrik özellikleri takip edebiliyor. LG ayrıca kalp atış hızını ölçebilen kulaklık şeklinde başka bir ürünü daha bulunuyor.

Birkaç ay önce artık giyilebilir cihazlara yöneleceğini açıklayan Intel de giyilebilir cihazların beyni olabilecek Edison isimli ultra mini bilgisayarı tanıttı. Standart bir SD bellek kartı boyutundaki ve Wi-Fi ile Bluetooth gibi teknolojilere sahip olan cihaz giyilebilir cihazları kumanda ederken kullanılacak. Intel aynı zamanda önümüzdeki günlerde piyasaya sürmeyi planladığı akıllı bileklik için Amerika Moda Tasarımcıları Konseyi gibi moda sektörünün firmaları ile işbirliği yapacağını açıkladı.

Yaratıcılığı ve yenilikçiliği teknolojiyle hızlandırmayı hedefleyerek küresel girişim “Make It Wearable” projesi başlatıldı. Bu girişim kapsamında Intel, en akıllı ve en yaratıcı kişileri estetik, pil ömrü, güvenlik ve gizlilik gibi giyilebilir cihazların ve her geçen gün artan bilgisayarların yaygınlaşmasını etkileyen faktörler üzerinde düşünmeye davet ediyor. Toplam 1,3 milyon dolar nakit ödül yarışma kapsamında Intel, finalistlere yaratıcı hayallerini gerçekleştirme fırsatı vermek için sektörün önde gelen isimleri ile bağlantı kurmalarına da yardımcı olacak.

CES fuarında büyük firmalar haricinde irili ufaklı onlarca firmanın farklı kategoride giyilebilir cihaz çözümleri sergilendi. Bunların bir kısmı prototip cihazlar olurken bir kısmı ise kısa bir süre sonra raflarda yerini alacak ürünler oldu. Bunlar arasında Mio Link bileklik, Casio G-Shock STB-100 akıllı saat, Razer'ın Nabu akıllı bilekliği sayılabilir.

Hazırlayan: Fatma Gizem Gündoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.