24 Mart 2014 Pazartesi

Akıllı Saatler ve Bankacılık Uygulaması

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saatlerine verilen genel addır. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralar özelliklere sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok giyilebilen bilgisayarlar olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde piyasada pek çok firmanın çıkarmış ve olduğu bu cihazlar iOS ve Android işletim sistemleriyle uyumlu olup akıllı telefonlarla bluetooth ile senkronize olabiliyor. Bu şekilde telefonunuza gelen e-posta, arama ve mesajları uyarı olarak bildiriyor. Wi-Fi bağlantı özelliğine sahip olup fotoğraf çekebilen akıllı saatlerin ses ve hareket komutlarıyla kontrol edilebilen modelleri de mevcut. Ayrıca çocuklar için üretilmiş olan akıllı saatler ve bileklik formları da çıkan modeller arasında.
iOS işletim sistemiyle uyumlu ürünler: Pebble, LG L6, Filip, Cooko, iWatch
Android işletim sistemiyle uyumu ürünler: Sony Smartwatch 2, Samsung Galaxy Gear, Sony Akıllı Saat
Android ve iOS uygulamalarının tümüyle uyumlu ürünler: Cotigo, Nabu, Martian
Akıllı saatlerde bazı spor uygulamaları ses ve hareket komutlarıyla kontrol edilebiliyor ve kişinin yürüdüğü mesafeyi, kaç adım attığını ve yaktığı kaloriyi de hesaplayabiliyor. Ayrıca nabız ölçebilen modeller de geliştirilmiş. (bkz. LG Lifeband Touch, Garmin Vivofit, Adidas MiCoach, Kreyos, Wellograph)
Çocuklar için üretilen bazı akıllı saat uygulamalarında ise GPS sayesinde haritadan çocuğunuzun yerini saptayabiliyorsunuz. SafeZone uygulaması belirlenen sınırların dışına çıkıldığı zaman uyarı veriyor. Acil durumlarda hızlı arama özelliği de bulunuyor. (bkz. Filip)
Bir diğer örnek alanı ise arabaları kontrol etmeye yarıyor. Samsung Galaxy Gear, otomobilin pil durumunu, kapı ve pencere durumunu (açık olup olmadığını) ve sürüş mesafesi gibi birçok bilgiyi BMW i3 otomobil sürücüleri ile paylaşabiliyor. Akıllı saatiniz üzerinden aracınızdaki klimayı kontrol edebilir ve bu sayede önceden araç içi sıcaklığını ayarlayabilirsiniz. (Hatta Galaxy Gear üzerinden navigasyon için bir adresi araca gönderebilmek de mümkün.)
Piyasada yukarıda belirtilen işlevlere sahip akıllı saatlerin dışında mobil bankacılığa temellendirilmiş saatler de mevcut. Bankacılık işlemlerini akıllı kol saatlerine indirgeyen ve Bluetooth yoluyla akıllı telefonlara bağlanabilen bu modeller için şirketler kendilerine özel uygulamalar çıkartarak saatlere yeni ve özgün birer kimlik kazandırıyorlar. Döviz kuru hesaplama, anlık olarak değerli metal fiyat bilgilerini ve değişim grafiklerini görüntüleme gibi bankacılık işlemleri de barındırıyor.
Ayrıca bu ürünler kullanıcıya kişiselleştirilmiş ana sayfası ile özel bir mobil bankacılık deneyimi, tek şifreyle giriş seçeneği ile kolaylık ve kredi kartı bilgileri ile giriş imkanı da sunuyor. Bankacılık ve finansal işlemlerini sadece bir kol saatine bakarak halletmek günümüz dünyasının şartları göz önüne alındığında önemli bir kazanç.
 
Hazırlayan: H.Furkan Kesler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.