26 Haziran 2014 Perşembe

Mobil Uygulamalar Üzerine Pazarlama Planları

Gerek bankacılıkta gerekse de diğer müşteri deneyiminin oldukça önemli olduğu sektörlerde mobil uygulamalar oldukça popular hale gelmeye başlamıştır. Mobil uygulamalar firmalar için stratejik ürünler halini aldıkları için, resmi bir pazarlama planları olmalıdır. Bu plan 10 adımdan oluşmaktadır:

1.   Mobil uygulama sahiplerini bir araya getirmek ve tek bir ekip olarak yönetmek

Büyük organizasyonlarda mevcut mobil uygulamaların pazarlama stratejilerinin hangi birimler tarafından sahipleneceği konusunda yaygın olarak bir belirsizlik görülür. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak için tüm uygulama sahiplerinden oluşan bir takım oluşturulmalıdır.

2.   Uygulama alt yapısına göre pazarlama kaynağı ayırmak

Mobile Marketing Association verilerine göre firmalar pazarlama bütçelerinin yüzde birinden daha azını mobil reklamlara ayırıyorlar. Fakat ROI’ye bakılacak olursa pazarlama bütçelerinin %7-9 kadarı mobil pazarlamaya ayrılabilir durumdadır.

3.   Uygulama merkezli pazarlama hedefleri belirlemek

Uygulama ile ilgili somut hedefler belirlenmelidir. Bu hedefler uygulama marketindeki sıralama, market kategorileri arasındaki sıralama, indirme sayısı, indirme başı maliyet, sadık kullanıcı kazanımı, gelir, organik kullanıcı kazanımı, temel anahtar göstergeler (tıklama sayısı, oturum uzunluğu, uygulama için satın alma vb), uygulama performansı gibi bir çok alanda olabilir.

4.   Mobil ortamda uygulama pazarlamak

Bazı markalar mobil uygulamalarını sahip oldukları web sitesi ya da fiziksel mağaza/şubelerinde tanıtmanın yeterli olduğunu düşünürler. Fakat bu kanallardan tanıtım yeterli değildir. Mobil reklam ağlarında mutlaka bulunulmalı ve müşterilere bu mecralardan da ulaşılmalıdır.

5.   Uygulama marketinde sıralama hedeflemek

Organik kullanıcılar, ücretli reklamlara tıklayarak uygulamaya yönelen ve indirenlerin aksine, uygulama marketlerini gezerken doğal olarak uygulamaları gören ve indiren kullanıcılardır. Dolayısıyla organik müşteri kazanabilmek için uygulama marketlerinde üst sıralarda yer almak hedeflenmelidir. Bir uygulama ne kadar çok indirilirse o kadar çok üst sıralarda yer alır. Çok indirilmek ise ücretli reklamlar ile sağlanabilir.

6.   Sadık müşterileri hedeflemek

Sadık kullanıcılar ROI’ye dönüşen davranışlar sergilerler. Bu davranışlar uygulamayı sürekli kullanmak, uygulama içi satın alma yapmak, sipariş vermek, e-mail bültenine kaydolmak, finansal bir işlem gerçekleştirmek veya firmanın metriklerine göre hareket etmektir. Veriler bir uygulamanın indirildikten bir ya da iki hafta sonra silindiğini gösterdiği için sadece uygulamanın indirilmesi aktif pazarlama için yeterli değildir. Yüksek indirme sayıları bu yüzden sadece yüksek müşteri kaybının bir yüzdesini oluşturur. Dolayısıyla sadık müşterileri tespit etmek ve hedeflemek için gerekli teknolojileri kullanmak gereklidir.

7.   Optimizasyon Teknolojileri kullanarak pazarlama performansını artırmak

Mobil reklamlarda hedeflemeler klasik pazarlama hedeflemelerinden daha basit ve az sayıda kriter ile gerçekleştirildiği için hangi reklamın hangi mecrada daha maliyetli olacağını ve ne kadar bütçe gerekli olduğunu belirlemek daha kolaydır. Bunu belirlemek için çeşitli algoritmalar ile optimizasyon yapılır ve bu algoritmalar gün, saat, cihaz, işletim sistemi, coğrafi bilgiler gibi değişkenleri kullanabilir.

8.   Güvenilir bir mobil pazarlama ortağı seçmek

Mobil pazarlama, dijital pazarlamadan daha spesifik ve özel yetenek gerektiren bir alan olduğu için partnerler dikkatle seçilmelidir.

9.   Test et, öğren, uygula, tekrarla

Stratejileri deneyerek öğrenmek ve hataları gidererek uygulamaya devam etmek pazarlamacıların geleneksel bir kuralıdır fakat mobil dünyada fırsatlar çok çabuk geliştiği ve değiştiği için sürekli test etmek ve öğrenmek döngüsüne takılıp kalma handikapı bulunur. Bu yüzden mükemmel bir strateji oluşturmayı beklemeden mevcut stratejileri en iyi şekilde uygulamak gereklidir. Stratejiler test edilirken bir yandan da yeni medya kaynakları denenmelidir. Bu şekilde mevcut pazarlama kanallarında bulunmayan yeni potansiyel müşterilerin kazanılacağı yeni mecralar da yakalanmış olacaktır.

10. Uygulama geliştiricileri ve iş sahipleri ile düzenli geribildirim döngüleri oluşturmak

En iyi şekilde pazarlanmış uygulamalar bile günün sonunda kullanıcısına bir değer katmamış ise uzun vadede başarılı olamayacaktır. Bu yüzden uygulamalar düzenli bir şekilde güncellenmeli ve bu şekilde kullanıcıların uygulama ile olan etkileşimi sürekli hale getirilmelidir. Pazarlamacılar, uygulama sahipleri ile düzenli olarak bir araya gelerek birbirlerine geri bildirim vermelidirler. Bu bildirimler şu başlıklar altında olabilir:

a. Metriklerin raporlanması: İndirme sayısı, market sıralaması, kategori sıralaması, indirme başı maliyet vb

b.  Uygulama açılış sayfası: Ekran görüntüleri, uygulama tanıtım metinleri, ikon, puanlar vb.

c.   Uygulama tutarlılığı: Farklı departmanlar tarafından yayınlanan uygulamalar varsa bu uygulamalar arasında ikon, birbirlerine yönlendirme gibi açılardan bütünsel bir kullanıcı deneyimi verilmelidir.

d.  Reklam testleri: Yeni ülkelerde reklamlar vererek yeni pazarlar araştırılmalıdır.

e.   Dönüşüm oranları: Eğer uygulama beklenen kullanıcı etkileşimi ve ROI’yi yakalayıp yakalamadığını tespit edebilmek için uygulama kullanım ve dönüşümleri izlenmelidir.
Hazırlayan: Fatma Gizem Gündoğdu
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.