26 Haziran 2014 Perşembe

Dünyada Nisan Mayıs 2014 Dönemine Ait Bazı Ekonomik Gelişmeler

Ülkemizde ve dünyada Nisan Mayıs 2014 dönemine ait bazı ekonomik gelişmelerin raporlandığı bu çalışmada özellikle Dünya Gazetesinden alınan bilgiler derlenmiştir. Araştırmacılara çalışmalarında kolay sağlamasını dilerim.

·         Almanya Merkez Bankası bankanın sahip olduğu 3 bin 387 ton altını İngiltere ve New York’tan ülkesine getirmeme kararı aldı. Bu piyasalarda çok rahat bu altınları dövize çevrilebileceği belirtildi.

·         S&P Brezilya’nın kredi notunu BBB-‘ye düşürdü.

·         Amerikan bankacılık devi Goldman, FED faizleri 2016’ya kadar arttırmayacağını iddia etti.

·         İngiltere ve Çin Merkez Bankaları yuan işlemleri için banka kuracaklar.

·         FED Başkanı Janet Yellen gelişmek olan ülkelerin paralarının dolar karşısında yükselişe geçeceğini belirtti.

·         Küba’da kritik yabancı yatırım yasası geçti. Yıllık büyümeyi yüzde 7’ye çıkarmak için yabancı yatırımcılar için vergi indirimi ve 8 yıl süreli vergi muafiyeti meclisten oy birliği ile geçti.  Euro bölgesi enflasyonu martta yüzde 0.5 ile tahminlerin altında kaldı.

·         ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen ekonomik büyümenin henüz arzu edilen düzeyde olmadığı belirtti.

·         AB Maliye Bakanları Yunanistan’a verilecek 8.3 milyar euroluk kredi dilimini onayladı.

·         Amerikan Fon News’e röportaj veren IMF Başkanı Avrupa Merkez Bankasına Euro Bölgesindeki düşük enflasyon riskini gidermesi çağrısını yineledi.

·         Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Moody’s Ukrayna’nın Caa2 olan devlet tahvili kredi notunu Caa3 yaparak düşürdü. Not görünümünü ise negatif olarak teyit etti.

·         Dallas FED Başkanı FED tahvil alımlarında azaltım politikasını cari hızla uygulamaya devam etmesi halinde üçüncü parasal genişleme programının ekim ayında tamamlanacağını belirtti.

·         Çin’deki nakit sıkışıklığı borç senetlerini arttırdı. Çin’de özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların kredi için Tayvan’daki finans kuruluşlarına başvuru yaptığı iddia ediliyor.

·         Dünya Bankası Çin ekonomisinin büyüme tahminlerini kısmen düşürdüğünü açıkladı.

·         Ünlü yatırımcı Mark Mobius Ukrayna’nın NATO ve Avrupa’nın dikkat çekmesiyle Doğu Avrupa’ya gelen yatırımların artmasını sağlayacağını söyledi.

·         ABD hükümeti Rusya’nın ister açık ister gizli olarak Ukrayna’nın doğusuna girmesi halinde bunun gerginliği çok ciddi biçimde artıracağı uyarısında bulundu.

·         ABD’nin faiz arttırımı görünümüyle ve düşük enflasyon beklentileriyle altın fiyatlarının bu sene düşüşe devam etmesiyle değerli metal Morgan Stanley’nin en az tercih edilen emtia varlıkları arasına girdi.

·         IMF’ye göre Türkiye 2014’te yüzde 2.3 büyümesi öngörülüyor.

·         Amerikan Merkez Bankası’nın son toplantı notları erken faiz artırımı beklentisini boşa çıkardı. Düşük faiz politikasının bir süre daha sürdürüleceğine dair eğilim altın fiyatlarını destekledi.

·         Dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G 20 zirvesinde üye ülkeler ekonominin büyüme hızını önümüzdeki 5 yılda mevcut trend değerinin yüzde 2 üzerine çıkarma konusunda kararlılıklarını teyit etti.

·         Bank of America Merrill Lynch sonbaharda ABD Borsalarında yüzde 10-15’lik düzeltme öngördü. Dr. Kıyamet lakaplı İsviçreli yatırımcı Faber’de 12 ay içinde çöküş beklediğini söyledi.

·         Dünyanın en zengin dördüncü kişisi Warren Buffett üç ayda Coca Cola portföyü yüzünden 1 Milyar Dolar kaybetti.

·         Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de konut satışları ve yeni emlak inşaatı ilk çeyrekte yüzde 25 düştü. Ülke ekonomisi de birinci çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü. 2014 resmi büyüme yüzde 7,5’ti.

·         Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat verilerine göre mart ayı enflasyonu yüzde 0,5 ile beklentilere uygun sonuç çıktı.

·         Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 2014’ün gelişen ülkelerdeki bankacılık sektörü için zor bir yıl olacağını belirtti. Fitch gerekçe olarak yavaşlama yüksek faiz ve bazı ülkelerdeki politik belirsizliği gösterdi.

·         Fransa’da sosyalist hükümetin bütçe açığını azaltmak için hazırladığı 50 Milyar Euro tutarındaki tasarruf paketini mecliste oylanacağı açıklandı.

·         Londra merkezli ekonomi ve iş araştırmaları merkezi bu yıl İngiliz ekonomisinin yüzde 3,1 büyüme kaydedeceği öngörüsünde bulundu.

·         Avrupa'nın doğalgaz konusunda Rusya bağımlılığını azaltmak amacıyla Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak olan Türkmenistan doğalgazına yönelmesi ile ilgili olarak, anlaşmanın Rusya ve İran'ın etkisiyle yakın bir gelecekte gerçekleşmesinin mümkün olmadığı düşünülüyor.

       Avrupa Parlamentosu seçimleri, borç krizi ve işsizlik sorunu sebebiyle birlik ve Euro karşıtı partilerin zaferiyle sonuçlandı.

       AP seçimlerinde aşırı sağın birinci çıkmasıyla Ulusal Cephe'nin lideri Le Pen'in gündemindeki maddelerden biri de Türkiye'nin AB’ye girme konusunda, Fransa'nın veto hakkının arkasında durması.

       İngiltere'nin kaya gazı üretimine yönelik yatırımı 33 milyar euroya ulaşacak ve bunun sonucunda 64 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak.

       Japonya'nın net dış varlıklarının büyüklüğü zayıf yeninin de yardımıyla 2013 sonu itibariyle 3.2 trilyon dolara ulaştı. Bu sonuçla Japonya, 23 yıldır dünyanın en büyük finansörü olmayı sürdürdü. Japonya'yı, 2 trilyon dolarla Çin ve 1.9 trilyon dolarla Almanya takip etti.

       Ukrayna'nın yeni devlet başkanı olan Petro Poroshenko’nun ayrılıkçılarla mücadeleyi hızlandıracağını açıklaması üzerine Rus hisse piyasası gerilerken ülkenin parası ruble değer kaybetti.

       Avrupa Merkez Bankası üyesi Yves Mersch, haftaya yapılacak toplantıda düşük enflasyon ve düşük kredi büyümesi ile mücadele kapsamında, seçeneklerden birinin ucuz uzun vadeli fon sağlanması diğerinin de mevduat faizi de dahil olmak üzere faizlerin düşürülmesi olduğunu söyledi.

       Doların güçlenmesi ve Ukrayna seçimleri sonrası azalan güvenli liman ihtiyacı ile birlikte altın fiyatları son 3.5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

       Çin’ den AB’ye uzanacak bir ticaret bloğu olan Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında imzalandı.

       Bu birliğin toplam büyüklüğünün 2.2 trilyon dolar dolayında olduğu ve 2030 yılına kadar entegrasyona 900 milyar dolar katkıda bulunması bekleniyor.

       Ayrıca, Avrasya Birliği kendi ortak parasını basacak ve adı “altın” olacak. Dünya'nın önemli enerji ihracatçıları arasında yer alan Rusya ve Kazakistan'ın ortak para kullanmasının doların rezerv para konumuna zarar vereceği düşünülüyor. 

       Fransız fütürist ekonomist Jacques Attali, son 25 yıla bakıldığında Dünya'nın 7 yıl arayla bir krizle karşı karşıya kaldığını göz önünde bulundurarak,  gelecek krizin 2015 yılında gerçekleşeceğini ve bu krizin eğer hazırlık yapılmazsa Avrupa için öncekilerden daha kötü olacağını belirtti.  

·           San Francisco FED Başkanı John Williams istihdam ve enflasyonun faiz artırımına başlamak için olması gereken yerde olmadığını bu nedenle faiz artırımının 1 yıldan daha uzun zaman alacağını gelecek yılın ikinci yarısında beklediğini kaydetti.

·           Yatırım amaçlı altın talebinin hız kestiği ilk çeyrekte mücevher talebi artış gösterdi, merkez bankalarının alımı da devam etti. Altın fiyatlarındaki düşüş ise talebin parasal değerini % 21 geriletti.

·           Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yayınlanan rapora göre 2014 ilk çeyrekte global altın talebi 2013 yılının aynı dönemine göre çok fazla değişim göstermeyerek 1.074 ton oldu.

·           Türkiye’de ilk çeyrekte altın takı talebi %12 geriledi ve 5 yıllık ortalaması 17.4 tonun % 17 altında gerçekleşti.

·           Merkez bankaları 2014 ilk çeyrekte alımlarına devam etmelerine rağmen (122.4 ton) geçen yılın aynı dönemine göre %6 geriledi. Burada en büyük sürpriz Irak Merkez banka’sının rezervine 36 ton altın eklediği açıklaması oldu.

·           Avrupa Komisyonu, JPMorgan, HSBC, Credit Agricole bankalarına yönelik “Euro faiz türevlerinde normal fiyatlandırma bileşenlerini tahrif etmeye dönük gizli anlaşmaya dayalı şema uyguladığı” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

·           Dünya’nın en büyük petrol üreticilerinden Libya’da ordu ile silahlı gruplar arasında süren çatışmanın petrol fiyatlarını 5 dolar artıracağı tahmin ediliyor.

·           FED’in varlık alımlarına son vermesinin hisse piyasasında %15-20 oranında düşüşe yol açacağı tahmin ediliyor.

Hazırlayan: Tunahan Öz ve Muhammed Oral

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.