26 Haziran 2014 Perşembe

Müşterinin Mobil Uygulamalar Üzerine Eğitimi

Bir mobil uygulamayı ilk defa açtığınızdaki deneyim çeşitli sebepler ile önem taşımaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
·           Uygulamanın nasıl kullanılacağının anlaşılması & öğretilmesi
·           Müşteri desteği ihtiyacını etkilemesi
·           Müşterilerin uygulamayı tekrar kullanma ihtimalini arttırması

Bu deneyimi geliştirmek adına alınabilecek bir dizi aksiyon var. Bunlar aşağıdaki gibidir;

Okuyarak Değil, Deneyerek Eğitim

Mobil uygulamalar yapısı itibari ile kullanıcılara hız vaat eden programlardır. Uygulamaların ilk açılışlarında genelde tanıtım metinleri ve görselleri yer alır. Bu ekranlar, genelde kullanıcı istesin, istemesin mutlaka görmesi ve geçmesi gereken ekranlardır.

 Ancak uygulamanın nasıl çalıştığını okutarak öğretmeye çalışmak yerine kullanıcıları uygulamayı denemeye yönlendirmek daha iyi bir eğitim yoludur. Bunun için işaretler, efektler veya uygulamanın doğal yapısı içerisinde içerikler kullanılabilir.

 
 
 
 
Zorunluluk Değil, Seçenek

Bu eğitim yaklaşımı (deneyerek öğrenme) kullanıcılara görsel, dokunsal veya işitsel bir tecrübe katacaktır. Hızlı olması gereken mobil uygulamanın hızını, doküman okutarak yavaşlatmayacaktır. Üstelik bu yaklaşım kullanıcının mutlaka görmesi gereken ekranlar olmayacak, kullanmak kullanıcının isteğine kalacaktır.

Demo sunmak

Üyelik adımları uzun ve zahmetli olan uygulamalarda (mobil şube gibi) uygulamayı tanımak için kullanıcıları sisteme dahil etmek zorunda bırakmamak, onları sisteme dahil olmaları için cesaretlendirecektir. Dolayısıyla demo fonksiyonu ile uygulamanın nasıl kullanıldığının anlaşılması sağlanabilecektir. Tabi demodaki örnek bilgilerin temel fonksiyonları gösterir nitelikte olması gerekir. Ayrıca uygulama girişinde net olarak Giriş, Kayıt ve Demo seçeneklerini sunmak kullanıcıların işini kolaylaştıracaktır.

Uygulamayı ilk kullanırken, uygulama adımlarında kullanın o anda ne yapması gerektiği konusunda rehberlik etmek, kullanıcının ne yaptığının farkında olarak süreci takip etmesini sağlayacaktır. Bu rehberlik, kullanıcı süreci öğrendikten sonra gerekli olmayacağından ilk kullanım için uygulanması daha uygundur.
 
Hazırlayan: H.Furkan Kesler
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.