27 Haziran 2015 Cumartesi

Yöneticilerin En Sevdiği Zaman Kipi: Di li Geçmiş Zaman

Kıymetli okurlar merhaba,

Bugün gençlere tavsiyeler serime yöneticilerin çalışanlarının ağzından duymak istemedikleri bir konudan bahsederek devam etmek istiyorum.

Yöneticiler çalışanlarından bir iş istediklerinde kendi kafalarında bununla ilgili bir planlama yaparlar. Bunun için ya kendileri bir süre tayin ederler ya da çalışanlarından bunun muhtemel tamamlanma tarihini öğrenerek planlarına yazarlar. Daha sonra da bazen işin içinde olarak bazen de dışarıdan izleyerek bu işlerin gelişimini takip ederler. Eğer yönetici çalışanlarının yeteneklerine güveniyorsa sorgulamasını belli rutinlerde gerçekleştirir. Örneğin haftalık toplantılar gibi. Eğer çalışanlarının yeteneklerinin yeterince fazla olduğunu düşünmüyorsa veya çalışanları daha önce vaad ettikleri tarihlerde yanılmışlarsa bu sorgulamayı hem daha sık yaparlar hem de bizzat işin içine girmeleri gerektiğini düşünürler.

İşte bu ortamın oluşup oluşmamasına sebep olan da çalışanlarının tavırları ve kurdukları cümlelerdir. Çalışanlar vaad ettikleri işleri zamanında yerine getiremezlerse ve sürekli ileriye dönük yeni tarihler verirlerse yöneticinin canı sıkılmaya başlar. Bu sebeple bir yöneticinin en sevmediği zaman kipi gelecek zaman kipidir. Çalışanlarına bir soru sorduğunda; “bitecek”, “yapılacak”, “tamamlanacak” gibi yanıtlar alan yönetici kendini rahat hissetmez. O sebeple bunlara itibar edip üstlerine hesap vermek zamanı geldiğinde de kendini zor durumda hisseder. –ecek, -acak ekleri ile aynı konu hakkında kurulacak her cümle bir önceki cümleden daha güven zedeleyici, daha itibar azaltıcı olabilir. Örneğin bir projede yapılması gereken bir iş bitmesi gereken zamanda bitmemişse, çalışan “haftaya bitecek” diyebilir. Hafta bittikten sonra eğer halen iş bitmemişse ve çalışan “haftaya kesin bitecek” derse bu bir öncekinden daha şüphe uyandırıcı olur. Burada rapor verenlerin somut bilgiler ışığında bunu yapmaları gerekir. Yoksa sürekli aynı şekilde kurulan bu cümleler çalışanla yönetici arasında güven ilişkisini zedeleyici olabilir.

Bir yöneticinin en sevmediği ikinci zaman kipi de Miş li geçmiş zamandır. Bir işin tamamlanıp tamamlanmadığı sorusuna çalışan “tamamlanmış” diye yanıt verince yönetici öncelikle bunun hakikaten tamamlanıp tamamlanmadığından emin olamaz. Sonrasında da çalışanına olan güvenini sorgular çünkü tamamlanan bir işten nasıl çalışanının sorumlu olmasına rağmen haberi olmadığını düşünmeye başlar.

Bir yöneticinin en sevdiği zaman kipi tereddütsüz Di li geçmiş zamandır. “Proje tamamlandı mı?” sorusuna verilen “tamamlandı” ifadesinden daha rahatlatıcı, daha güven arttırıcı başka bir yanıt yoktur. Bu öyle bir yanıttır ki; çalışanla yönetici ilişkisini geliştirir, çalışanın kendine güvenini arttırır, yöneticinin güvenini arttırır, yöneticinin içini rahatlatır ve yöneticinin daha ileri bakmasını sağlar. Bu yanıt yerinde saymak yerine bir vizyon oluşturmaya imkan sağlar.

O sebeple çalışanların burada yapması gereken;

1-      Sorumlu oldukları işlerine hakim olmalılar ve her zaman net yanıtlar verebilmelidirler.

2-      Sorumlu oldukları işlerinde üstlerine vaadten çok somut yanıtlar vermelidirler. Bunun için sorumlu oldukları işin her yönünü en iyi şekilde takip etmelidirler.

Tüm bunları yaparken de kullandıkları zaman kipine önem vermelidirler.

Sonuç olarak Di li geçmiş zaman kullanmalı ve hem kendilerini hem de yöneticilerini mutlu etmelidirler.
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.