16 Haziran 2015 Salı

Rekabet Stratejileri - Odaklanmış Stratejiler


İki ana rekabetçi stratejinin farklı pazar platformlarında uygulanması ile ilgili olan bu stratejiler özellikle belli bir müşteri grubu hedef alınarak yapılabilmektedir. İşletmeler seçtikleri hedef müşteri grubuna yönelik onların ortak özelliklerine cevap verebilecek mal ve hizmetler üzerine odaklanmaları durumunda bu stratejiler ortaya çıkacaktır. Bunun alt detayları:

  • Odaklanmış Maliyet Liderliği: Belirli müşteri grubuna odaklanmış maliyet liderliği stratejisidir. Burada işletme seçmiş olduğu hedef pazardaki maliyetlerini düşürerek pazara rakiplerinden daha fazla derinlemesine girmesi söz konusudur.
  • Odaklanmış Farklılaştırma: Belirli müşteri grubuna odaklanmış farklılaştırma stratejisidir. Seçilen dar pazarda rakiplerin sunamayacağı farklılıkları sunmayı amaçlamak söz konusudur.
Bu stratejileri kullanabilen işletmelerin aşağıdaki özelliklere sahip olmaları gerekmektedir:

  • Ürünleri birbirinden farklı olarak talep eden, kullanan müşteri grupları ve bölgelerinin olması.
  • Rakiplerin belli bir kesime uzmanlaşma yerine tüm müşterilere ve piyasaya hizmet sunmaya yönelmeleri.
  • İşletmenin kaynaklarının tüm pazara açılmaya yeterli olmaması.
Görüldüğü gibi, odaklanmış stratejiler, işletmeler için kendi pazarlarını ve müşterilerini yaratma olanağı vermektedir. Bu nedenle oldukça sık olarak uygulanan ve örnekleri çokça görülen stratejilerin başında gelirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.