11 Ekim 2014 Cumartesi

Apple'in Yeni Nesil Ödeme Sistemi: Apple Pay

Apple’ ın NFC Uygulamasını hayata geçirmek için çok uzun zamandır çalıştığı biliniyordu. Ayrıca Visa, MasterCard ve American Express ile anlaştığı da çok önceden duyulmuştu. 9 Eylül’de yapılan IPhone 6 ve IPhone6 Plus ‘ın tanıtıldığı lansmanda Mobil Ödemeye de büyük bir yer ayrıldı ve Apple’ın kendi ödeme sistemi olan Apple Pay tanıtıldı.

Apple Pay, kredi kartlarını kendi içinde güvenli bir şekilde saklayarak, insanların yanlarında kartlarını taşımak zorunda kalmadan NFC standardını kullanarak, mobil cihazlarla ödeme olanağı sunan bir sistem. Bu sistem Apple‘ın IPhone 6 , IPhone 6 Plus ve Smartwatch ürünlerinden itibaren destekleniyor olacak.

Sistemde güvenlik ve gizlilik açısından da çeşitli önlemler alınmış durumda. Apple Pay ile yapılan ödemelerde, Apple ödemenin nerede yapıldığını, ne kadarlık ürün ya da hizmet alındığını bilmeyeceği söyleniyor. Bu süreç gizli kalacak ve Apple yalnızca bir ödeme aracı olarak hizmet verecek. Kredi kart numaraları, kart bilgileri saklanmayacak ve her cihaza özgü bir hesap numarası ve dinamik güvenlik kodları ile çalışacak. Ayrıca Apple Pay ile yapılan ödemelerde kasiyerler adınızı, soyadınızı ve güvenlik kodunuzu görmeyecek.

Apple Pay’ in gerçekleştirilmesi için Apple birçok banka ve marka ile anlaştı. Chase, Wells Fargo, Bank of America, Capital One’ ın da aralarında bulunduğu birçok bankanın ve Disney, Nike, MacDonalds, Sephora, Staples, Macy’s, Subway gibi markaların Apple’a destek vermesi ile neredeyse tüm ABD’ye ödeme açısından erişim sağlanıyor olacak.

Şimdilik Ekim ayında yalnızca ABD’de kullanılmaya başlanacak olan bu sistemin yakın zamanda da diğer ülkelerde yaygınlaştırılması bekleniyor. Bu sistemin yaygınlaşması ile gelecekte ödeme alışkanlıklarımızın değişeceği bir gerçek.

Hazırlayan: Semra Civan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.