26 Ekim 2015 Pazartesi

Affiliate Marketing veya Satış Ortaklığı Nedir?

Affiliate Marketing veya Satış Ortaklığı Pazarlaması reklam verenlerin ürün ya da hizmetlerini internet ortamında pazarlamaları ya da satış yapmaları karşılığında komisyonculara bir bedel ödedikleri pazarlama türüdür.

Aslında bu başkalarının ürünlerini satmak demektir. Bu herhangi bir ürün (kamera, giysi, yazılım, web sitesi, elektronik kitap, site üyeliği gibi)  olabilir. Satış ortağı olduğunuz ürün için size verilen satış linkini sitenize, bloğunuza, forum veya sosyal ağlar gibi herhangi bir yere koyarak tanıtım yapmaktır. Bir ziyaretçi sitenize veya satış linkinizi koyduğunuz yere gelerek linkinizi tıklarsa ürünü satın alabileceği siteye ulaşır. Ziyaretçi ürünü satın aldığında ise siz de bu satın alma işleminden komisyon kazanırsınız. Ürün sahipleri, ürünlerinin tanıtımlarını daha düşük bütçeyle yapabilmek ve potansiyellerini büyütmek için ürünlerini tanıtacak satış ortakları ararlar. İnternet ürün sahiplerinin hem ürünlerini düşük bir bütçeyle pazarlayabilecekleri hem ürünleri için çok büyük bir pazar bulabilecekleri hem de bu pazara tanıtım ve satış yapabilecek imkânını sunmaktadır.

Affiliate Marketing Modelleri aşağıda gösterilmektedir:
Tıklama Başına Ödeme: Bu satış ortaklığı modelinde tanıtımını yaptığı ürüne gelen ziyaretçi, yazdığın yazıdaki linke veya sitede referans linkin ile bulunan bannere tıklayarak ürün sahibinin sitesine gitmesi ile gerçekleşen bir sistemdir. Ülkemizde tıklama başına ödeme yapan firmalar; Google Adsense, Gittigidiyor, Hepsiburada.com, Adcash.com gibi birçok firma bulunmaktadır.
Üyelik Başına Ödeme: Bu satış ortaklığı modelinde, reklam verenlerin sitesine yönlendirdiğin ziyaretçilerin, siteye kayıt olması ile işleyen bir sistemdir. Ülkemizde bu sistemi kullanan firmalar; Markafoni, Grupanya, Trendyol, Locco, Travian gibi sitelerdir.
Satış Başına Ödeme: Bu satış ortaklığı programında kendi tanıtımın ile satılan ürünlerden oluşan bir sistemdir.

6 adımda satış ortaklığı nasıl yapılır
1.      Satış ortaklığına aracı olan bir ağa üye olun.
2.      Bu sitelere satış ortağı olup hakkında bilgilendirici makaleler yazacağınız bir ürün bulun.
3.      Ücretli bir site veya ücretsiz bir blog edinin. Bu arada site adınız konunuzla alakalı olmasına dikkat edin.
4.      Satış ortağı olduğunuz ürün ile alakalı makaleler yazın.
5.      Yazdığınız makaleleri sitenize ekleyin ve üye olduğunuz ağdan almış olduğunuz takip kodunu yazınızın içerisine uygun yerlere yerleştirin.
6.    Sitenize ziyaretçi çekmek için makale sitelerine hazırlamış olduğunuz yazıların sonunda kendi blog adresinizi ekleyin.

Daha sonra satış ortağı olduğun ürün hakkında Google da arama yapıp sitene gelen ve makale sitelerinde yazılarını okuyup ilgisini çektiğin tüketiciler, senin yönlendirmenle doğrudan ürün sayfasına gidecektir.

Türkiye’de en çok bilinen Affiliate siteleri ise aşağıda gösterilmektedir:
1. Xticaret.com
2. Gelirortakları.com
3. Maxgelir.com
4. Clickmerkez.com
5. Affiliate enginier.com
6. Zanox.com
7. Clickbank.com
8. Plimus.com
10. Adtriplex.com


Hazırlayan: Ela Erkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.