20 Mayıs 2013 Pazartesi

Birikimli Mevduat Hesabı


Birikimli Mevduat Hesabı; Birikim tutarlarını isteğinize göre 1 veya 3 ayda bir ödemeli belirleyebileceğiniz; en az 5, en çok 10 yıl vadeli TL, EUR, USD cinsinden açılan hesaplardır. Birikimli Mevduat Hesabını kullanan bankalara bakarsak; Garanti, Denizbank, Ziraat Bankası, Finansbank, Halkbank ve Akbank’tır.
           
Birikimli Mevduat Hesabını kullanan bankaların genel özelliklerine bakarsak;
·         Birikimli Katılma Hesabı'nı TL, USD ya da Euro cinsinden açabilirsiniz.
·         Dilerseniz aylık olarak, dilerseniz 3 ayda bir düzenli aktarım yapabilirsiniz.
·         Hesap açılışlarında elinizdeki toplu parayı, limit olmaksızın, açılış tutarı olarak hesaba yatırabilirsiniz.
·         Ödeme tutarları için belirlenen alt ve üst limitler bankalar arasında farklılık göstermektedir. Bununla birlikte Birikimli Mevduat Hesabını uygulayan tüm bankaların minimum ödeme tutarı bulunmaktadır.
 Bankaların birbirlerinden farklı olan özelliklerini incelersek;
GARANTİ
·         Vade TL için 5 yıl, EUR ve USD için 5-10 yıl arasıdır.
·         Düzenli ödeme tutarının tahsil edilemediği durumlarda, minimum düzenli ödeme tutarından düşük olmamak kaydıyla, müşterinin hesabındaki mevcut tutar veya kredi kartındaki kullanılabilir limit çerçevesinde kısmi tahsilat yapılır. Kısmi tahsilat şeklinde yapılan düzenli ödemeler "atlanmış ödeme" sayılmaz.
·         Aynı yıl içinde 3 kez üst üste "atlanmış ödeme" olması halinde hesap otomatik olarak kapatılır ve hesapta bulunan bakiye Vadesiz Mevduat Hesabı'na aktarılır.
·         Birikimli Mevduat Hesabı'ndan müşteri istediği zaman para çekebilir fakat para çektiğinde hesabı kapanır.
DENİZBANK
·         Vade süresi tüm döviz cinsleri için 5 yıldır.
·         Kısmi tahsilat şeklinde yapılan ödemeler düzenli ödeme olarak dikkate alınır.
·         Düzenli ödemenin 4 kez üst üste gerçekleşmediği durumlarda hesap otomatik olarak kapanır ve bakiye vadesiz hesaba aktarılır.
ZİRAAT BANKASI
·         En az 5, en çok 10 yıl vadeli.
·         Hesaptan vadesinden önce para çekilmesi hâlinde hesap kapatılarak bakiye, vadesiz hesaba aktarılır.
FİNANSBANK
·         Biriktiren Hesap Mevduat için 5 yıl ve daha uzun vadeli hesap açtırabilir, vadesi dolduğunda birikmiş olan bakiyeyi toplu olarak alabilirsiniz.
·         Biriktiren Hesap Mevduat için ara ödeme imkânı yoktur.
·         Müşteri aylık ödemelerini, herhangi bir Finansbank hesabını kullanarak ya da Card Finans ile hiçbir komisyon ödemeden yapabilir.
HALKBANK
·         Asgari 5, azami 10 yıl
·         Hesaptan istediğin zaman para çekebilirsiniz ancak para çekilişi ile hesap kapanır.
·         Taksit tahsilatları Halkbank kredi kartından veya vadesiz hesaptan otomatik olarak tahsil edileceğinden takip kolaylığı sağlanır.
AKBANK
·         Tüm döviz cinsleri için hesabın vadesi 5 yıldır.
·         Hesaptan müşteri dilediği zaman, istediği tutarda para çekebilir ancak bu durumda hesabı faiz tahakkuku olmadan kapatılır.
·         Kredi kartından verdiğiniz talimatlar, bir ücret veya faiz talep edilmeden kredi kartının son ödeme tarihinde Mevduat Birikim hesabında değerlenmeye başlar.
Hesaba üst üste 6 kez ödeme yapılmadığı takdirde hesap kapatılarak vadesiz hesaba aktarılır.

Sonuç olarak;

·        Bankalarda bulunan Birikimli Mevduat Hesaplarını incelediğimizde söz konusu hesapların minimum 5 yıl maksimum 10 yıl vade ile açılabildiğini görmekteyiz. Bankalar için mevduatın vade yapısının uzun olması büyük bir avantajdır. Bu nedenle söz konusu hesaplar bankanın kaynaklarının vadesinin uzamasına yardımcı olmaktadır.
·         Birikimli mevduat hesabının vadesinin uzun olması aynı zamanda bankaların ayırmak zorunda olduğu karşılıkların da azalmasını sağlayacağından bankanın kullanılabilir mevduatının artmasına ve verilecek kredilerle bankanın karlılığının artmasına olumlu katkı sağlayacaktır.
·         Birikimli mevduat hesaplarında belli sayıda ödeme yapılmadığı takdirde hesap kapanmaktadır. Bu da müşterilerin tasarruf yapma alışkanlığı kazanmasına olumlu katkı sağlarken faiz veya kar payı kaybetmesine neden olmaktadır.

Hazırlayan: Yasemin Güler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.