8 Mayıs 2013 Çarşamba

Özel Bankacılık (Private Banking) Hizmetleri

Özel bankacılık olarak adlandırılan hizmet türü, müşterilerin varlıklarının kişilerin belirlediği risk ve beklentilerine göre özel olarak yönetilmesidir. Banka müşterinin profilini belirleyerek, onun ihtiyaç ve yatırım tercihlerine göre kişiye özel alternatif ürünler sunar.
Türkiye’de 10 yılı aşkın süredir özel bankacılık, mevduat bankaları tarafından müşterilerine sunulmaktadır. Özellikle son dönemde finans piyasalarında yaşanan çalkantılar, yatırımcıların daha fazla profesyonel destek alma ihtiyacını ortaya çıkardı. Bankalar CRM çalışmaları ve müşteri odaklı çıkarılan yeni ürünler, danışmanlık hizmetleri ile müşterilerinin ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır.
Özel bankacılığın hedefinde ortalama 1 milyon TL ve üzeri mevduatı olan müşteriler vardır. Özel bankacılığın hedef müşterilerini oluşturan 1 milyon lira ve üzeri mevduat miktarı BDDK verilerine göre 2011 yılında yüzde 30 artışla 93,4 milyar liraya çıkmıştır. Hesap adetleri bazında ise Türkiye’de yine geçtiğimiz yıl 1 milyon lira ve üzeri büyüklüğe sahip mevduat sayısının yüzde 34 artışla 40 bine ulaştığı görülüyor. Bazı bankalar, özel bankacılık müşterisi olarak tanımlanabilmek için 250 bin dolar ve muadili varlık bakiyesini yeterli görürken, bazıları, 500 bin dolar asgari varlık beklentisi kriteri koyuyor.
Özel bankacılık her türlü standart bankacılık, kiralık kasa ve gişe hizmetleri; repo işlemleri, sabit getirili menkul kıymetler ve yurt içi hisse senetleri alım-satımı gibi yatırım hizmetleri; birikimlerin yabancı para ve menkul kıymetlerde değerlendirilmesi; türev ürünlerde yatırım; kişiye özel tasarlanmış kredi kartları, özel fonlar, kişiye özel hazırlanmış mevduat ürünleri ve opsiyon stratejileri gibi ürün ve hizmetleri kapsıyor.
Aşağıdaki grafik dünyada özel bankacılık gelir dağılımını göstermektedir. Mckinsey 2010 kaynağına göre danışmanlık ve broker gelirleri özel bankacılıkta faiz gelirlerinin üstünde yer almaktadır.


Hazırlayan: Semih Karakaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.