29 Mart 2013 Cuma

Turseff Kredileri

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 14 Temmuz 2010′da Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi’ni (TurSEFF) hizmete sundu. TURSEFF (TURKEY SUSTAİNABLE ENERGY FINANCING FACILITY), enerji verimlilik ya da yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmak isteyen endüstriyel firmalar, ticari girişimciler ve özel konut sahiplerine yönelik kredi fırsatıdır. Kredi, EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) tarafından geliştirilmiş olup krediler ortak bankalar yoluyla dağıtılır. Başvuru sahibinin özelliğine göre, kredi alan taraflar TURSEFF altında kapsamlı enerji verimlilik özelliklerini içeren projelerin uygulanmasında 5 milyon ABD dolarına kadar finansman için uygun görülebilirler. Diğer proje parçaları müşterinin kendisi tarafından ya da TURSEFF ortak bankalarından biri tarafından finanse edilebilir. Borç alan tarafların, mali olarak uygun olması, ortak bankanın kredi kriterlerine uyması ve ortak bankanın kredi değerlendirme usullerine uygun olarak onay alması gerekir. TURSEFF altında finanse edilen projeler belirli performans kriterlerini karşılamalıdırlar. Endüstriyel ve ticari işlemlerde enerji verimliliği özelliklerine ilişkin projeler, %20’den fazla enerji tasarrufu sağlamalıdır. İnşaat sektöründe enerji verimliliğine ilişkin projeler %30’dan fazla tasarruf sağlamalıdır.

TURSEFF Ortak Bankaları:
·         Akbank: TurSEFF’le yapılan anlaşma ile 65 projeye ve 40 müşteriye Aralık 2012 itibari ile 60 milyon dolar tutarında kredi desteği sağlandı. TurSEFF kaynaklı bu 60 milyon dolar tutarındaki kredinin tamamını müşterilerine kullandıran ilk banka.
·         Deniz Bank: DenizBank ve Solar Türk Enerji San ve Tic. A.Ş., Turseff kredisi finansmanı için Gaziantep’te protokol imzaladı.
·         Garanti Bankası: Başta Alarko Carrier Card, Vestel Vendor Financing ve Samsun-Avdan projeleri olmak üzere enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji konusundaki 60'ın üzerinde projeye destek verdi.
·         Vakıf Bank: Türkiye’deki katılımcı bankalar arasında TURSEFF kredisini ilk kullandıran bankalar arasında olan Vakıf Bank, 2011’de 13 milyon dolar, 2012 kasım sonu itibariyle 47 milyon dolar kredi kullandırmıştır.
    Türkiye İş Bankası: TURSEFF kapsamında 40 milyon ABD doları tutarında kaynak sağlamıştır. Söz konusu kaynak ile KOBİ’lerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları finanse edilmektedir. Kaynağın tamam 2012 yılında KOBİ’lerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı amacıyla kullandırılmıştır.

Turseff Yatırım Kategorileri

1.     Konut Sektöründe Enerji Verimliliği Yatırımları
2.     Küçük Ölçekli Ticari Enerji Verimliliği Yatırımları
3.     Küçük Ölçekli Yenilenebilir Enerji Yatırımları
4.     Ticari ve Endüstriyel Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları
5.     İnşaat Sektöründe Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları
6.     Uygun Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Teknoloji, Ekipman ve Materyal Üretici, Tedarikçi ve Tesisatçılar için Yatırım Kredileri

Kategoriler için maksimum kredi miktarı ise aşağıdadır:
·         5 milyon ABD doları-Ticari enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projeleri için
·         300,000 ABD doları-Küçük ölçekli projeler için
·         75,000 ABD doları-Konut sektöründeki projeler için
·         1 milyon ABD doları-Enerji verimliliği tedarikçileri için
·         Bu miktarların üstündeki projeler için EBRD’nin onayı gerekmektedir.
·         Projeler yatırım maliyetinin %100’üne kadar finanse edilebilir.

TURSEFF Süreci temel olarak aşağıdaki gibidir.


Yazan: Rukiye Üke

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.