10 Mart 2015 Salı

Şubeye Gitmeden Bankacılık Yapmak: Senin Bankan Online Bankacılık Platformu


Kıymetli okuyucular merhaba, bugünkü yazımda sizlerle bir katılım bankasının yakın zamanda geliştirdiği online bankacılık platformu olan Senin Bankan projesini değerlendirmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi bankacılık bir ülke için en önemli sektörlerden biridir. Ne kadar önemli olduğunu 2001 yılında yaşadığımız ekonomik krizde oldukça iyi öğrenmiştik. Bir ülkede reel sektör krize girerse bir şekilde bundan kurtulmak mümkün olabiliyor, yalnız finansal sektör bir kriz ortamı yaşarsa bunun tedavisi oldukça güç ve yıpratıcı oluyor. Bu sebeple 2001 yılından beri bankalar özellikle BDDK’nın ve diğer otoritelerin sıkı denetimi altında hem kar ederken hem de bunu sağlam temeller üzerinde yapmaya gayret ediyorlar.

Ülkemizde enflasyonun ve faizlerin düşmesi ile birlikte artık azalan karlılıklar ortamında bankacılık yapmaya başladık. Bu elbette reel sektör için güzel bir haber gibi görünse de öbür taraftan bankaların finansal verilerini olumsuz etkilemesi açısından risk teşkil edebiliyor. Bankalar da bu ortamda maliyetlerini aşağıya çekme amacıyla daha fazla verim elde edebilecekleri işe daha fazla kaynak ayırma, yapılacak işleri makinaya (sisteme veya cihazlara) veya müşterilere yaptırma yolunda adımlar atıyorlar. Bankalar müşterilerinin bunu kabul etmeleri halinde kendilerine ücretsiz veya düşük ücretli hizmet sunmayı önerebiliyorlar.

Diğer taraftan işin sosyal sorumluluk tarafı da yok diyemeyiz. Bankacılık herkesin hakkı olup tüm ülkeye hizmet edebilir halde olmalıdır. Fakat sonuçta bankaların önemli bir kısmı özel banka olduğundan ve serbest teşebbüs hakları bulunduğundan her şehre, ilçeye veya beldeye gitmek istemeyebiliyorlar. İsteler de bunu yapmak için büyük maliyetlere katlanmaları gerektiğinden bu girişimi yapmaya gönüllü olamıyorlar. Bildiğiniz gibi bir süredir üzerinde çalışılan finansa erişim adı verilen (financial inclusion) bir proje var. Bu aslında finansa ulaşamayan insanların veya işletmelerin bankacılık işlemlerine ulaşmalarına imkân sağlamaya çalışan bir projedir. Böylece insanlar ikamet ettikleri veya çalıştıkları yerde kendilerine bankacılık hizmeti sunan bir kurum olmamasına rağmen bir şekilde bankacılık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir. Böylece birikimlerini değerlendirebilecek, faturalarını ödeyebilecek, döviz alım satımı yapabilecek, finansman sağlayabilecek ve bankacılığın kendilerine sunduğu tüm nimetlerden yararlanabileceklerdir.

Son iki paragrafta belirtilen nedenlerle oluşturulan Senin Bankan platformunda müşteriler online ortamda ister web kanallarından isterse de akıllı telefon veya tabletlerinden www.seninbankan.com.tr adresine girerek birkaç kolay adımdan sonra sisteme kaydolabilmektedirler. Bunun hemen ardından verdikleri telefondan aranmakta ve kendilerinden randevu alınmaktadır. Belirttikleri adrese gelen kurye tarafından sunulan belgeleri imzalayan müşteriler artık birer banka müşterisidir. Kurye, beraberinde getirdiği ufak bir hediye ile ATM kartını da müşteriye teslim etmektedir. Müşteriler Senin Bankan platformunun kendilerine sunduğu; hesap işletim ücreti alınmaması, havale ve EFT lere ücret yansıtılmaması, şubelere kadar gitmeden tüm bankacılık işlemlerinin ev veya işyeri konforunda internetten gerçekleştirilmesi gibi ayrıcalıklara sahip olmaktadırlar. Bunun yanında müşteriler; TL, döviz veya altın üzerine açılan katılım hesaplarında birikimlerini değerlendirebilme, uzun vadeli yatırım hesapları açabilme ve www.seninbankan.com.tr adresinde belirtilen diğer ürünlerden de faydalanabilmektedirler. Bu platformdan başvuru yapılması durumunda mevduat yatırılması da şart değildir.


Senin Bankan projesi ile birlikte bankacılık yapmak için bankaya gitmenin gerekmediği de ispat edilmiş olmaktadır. Belki finansa erişim çalışmalarında bu tür projeler önemli bir yer tutacaktır. Bu şekilde birikimlerinin değerlendirmek isteyen tüm bireyler web sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirerek hesap açabilmektedirler. İncelemenizi ve hesap açmanızı tavsiye ederim. Sonuçta süreç baştan sona kadar ücretsiz.

Bir başka yazıda görüşmek üzere…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.