6 Mart 2013 Çarşamba

Franchisee ve Franchisor için Franchisingin Avantajları


Franchising sisteminin avantajlarından bahsetmek gerekirse bunu iki ayrı başlık altında incelemenin gerekli olduğu düşünülmüştür. Bu başlıklar:
§  Franchisee için avantajlar
§  Franchisor için avantajlar
 
Franchisee için Avantajlar
Avantajların incelenmesine öncelikle Franchise alıcısı yani franchisee açısından bakmamız durumunda aşağıdaki unsurların varlığı görülebilecektir:
§  Franchisee işe, kurulu bir ticari isim ve işletme imajı, kanıtlanmış bir mal ve hizmet ve franchise vericisi tarafından kurulmuş olan iyi isim karları gibi avantajlar ile başlar.
§  Franchiseenin genellikle çalışacağı sektörde veya kendi işinde bir ön tecrübeye sahip olması gerekmez. Çünkü tüm eğitim ve yönetim yardımını tam olarak franchisordan alır.
§  Franchisorun kurduğu sisteminin bir parçası olmak franchiseenin başarı şansını arttırır.
§  Franchisee diğer işletmelere göre bankalardan daha kolay kredi bulur ve satıcılara daha uzun vadeli ve kolay borçlanır.
§  Franchisee genellikle aynı franchising ağı içerisinde bulunan diğer franchiseeler ile rekabetten kendisini koruyan çeşitli önlemlerden yararlanır.
§  Franchisor franchiseeye bir çok açıdan yardımcı olur ve destek verir.
§  Başlangıç masrafları normal bir şekilde iş kurmaya göre daha azdır.
§  Franchisorun ülke çapında yaptığı reklamlardan yararlanır ve ücretsiz reklam yapma olanağına kavuşur.
§  Franchisor her zaman kendi sistemini geliştirmeye çalışmaktadır. Fakat franchisee bu tür maliyetlere katılmak zorunda değildir.
§  Marka ile birlikte ulusal veya uluslararası standarda ve kaliteye sahip olur.
§  Tanınmış markalara sürekli müşteri ve iş yapma imkanı sağlanır.
§  Franchisor franchiseeye eğitim hizmetleri ve uzman personel desteği sağlar.
§  Kaliteli personel bulma, işe alma ve yerleştirme konularında franchisorun tekniklerinden yararlanabilir.
§  Mali, ticari, ve personel konularında sağlanan destekle, teknik işlevlere ağırlık verilip başarı şansı arttırılabilir.
§  Franchisor ile ortak hareket edilerek küçük işletmelerin karşılaşacakları risk ve işletmecilik sorunları minimize edilir.
§  Franchisorun mali ve hukuk danışmanlarından yararlanabilir.
§  İşletmenin kuruluş aşamasında ve kuruluş yerinin seçiminde bilimsel tekniklerin kullanılması mümkün olur.
§  Kuruluş aşamasında leasing gibi kaynaklardan finansal destek sağlanması mümkün olur.
 
Yukarıda anlatıldığı gibi bu tür avantajlar sayesinde Franchising sistemi, girişimcinin yalnızlığını ortadan kaldırarak, kendi işini kurmanın getirdiği riskleri azaltır. Bu sebeple yeni bir girişime göre riski oldukça düşük olan bir sistem olduğu rahatlıkla söylenebilir.
 
Franchise Alıcısı için Avantajlar
Franchising sistemine tekrar baktığımızda Franchiseenin elde etmiş olduğu avantajların yanında Franchisorun da önemli kazanımlarının olduğunu ifade edebiliriz. Bu avantajlara aşağıda değinilmiştir:
§  Her franchisee kendi mağazasının açılışı ve devamı için gerekli parayı kendi temin ettiğinden, franchisor çok hızlı bir dağıtım ağı oluşumunu borçlanmadan ya da ilave finans gerekmeden sağlamış olur.
§  Franchisee kendi işlerinin sahibi oldukları ve bu nedenle de bir parasal yatırım yaptıkları için, bir maaşlı yöneticiye nazaran daha fazla motive edilmişlerdir. Bu da satışları ve karlılığı olumlu olarak etkileyecektir.
§  Franchisorlar bu sistemle birlikte risklerini yaymayı başarmaktadırlar.
§  Franchisor franchise verilmiş olan işletmelerin günlük yönetim problemleri ile uğraşmamaktadır.
§  Franchisorun rekabet şansı artmaktadır. Çok yaygın bir dağıtım ağına sahip olduğu için rekabet şansı ve pazarlık gücü bulunmaktadır.
§  Franchisee sahiplerinin sektörde kalma süresi ücretli yöneticilere göre çok daha fazladır. Bu da istikrar açısından oldukça önemlidir.
§  Franchisee yöneticisi bölgesel pazarı merkezin tayin edeceği birinden daha iyi bilmektedir.
 
Görüldüğü gibi franchisee yanında franchisor da önemli avantajlarla sahiptir. Oldukça düşük miktarda yapılan yatırımlar ile çok yaygın bir dağıtım kanalına sahip olma olanağını ellerinde tutmaktadırlar.

1 yorum:

  1. Sizde kendi işinizin sahibi olabilirsiniz..
    arkadaşlar ;

    türkiye genelinde açacağımız şubelerimizden , çok düşük sermayeler ve kısa süreli eğitimin ardından kendi işiniz ve sabit gelirlere sahip olmak istemezmisiniz ??

    sigorta sektöründe binlerce müşterisi ve çalışma arkadaşlarıyla şirketimiz günden güne büyümekteyiz...

    detaylı bilgi için lütfen e-mail yada telefon ile bize dönüş yapınız..

    tamer erdem

    TAMER ERDEM Sigorta aracılık hizmetleri limited şirketi

    küçükköy hürriyet mh. 267 sokak no:16 / a gaziosmanpaşa istanbul

    0212 618 48 80

    tamer.erdemsigorta@hotmail.com

    YanıtlaSil

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.