8 Aralık 2014 Pazartesi

Ses Tanıma Teknolojisi: Ses Biyometrisi

Bilginin güvenliği günümüz dünyasının en önemli problemlerinden biri haline gelmiştir. Kişiler ya da kurumlar her türlü bilgiyi güvenli bir ortamda tutabilmek ve bu bilgileri saklamak, korumak için büyük efor harcamaktadırlar. Ses imzası güvenlik açısından biyometrik bir doğrulama sağladığından bu noktada önem kazanmaktadır. Ses imzası, görüşme sırasında telefon eden kişinin kimliğini doğrular. Sesli imza cümlesi gerektirmeyen bu uygulamada kullanıcının sesi, görüşme sırasında oluşturulmuş olan ve veri tabanında bulunan sesli imzası ile karşılaştırılır.

Ses biyometrisi, sesin zaman içindeki frekans değişikliklerin belirlenmesiyle ortaya çıkmıştır, kişiyi tanımlamada kullanılan bir sistem haline gelmiştir. İnsan sesinin aynı parmak izi ve iris gibi kişiye özel oluşu, kişiyi tanımada ‘imza’ olarak kullanılmasına imkân sağlamaktadır.
·         Dil,  aksan ve içerik bağımsız çalışır.
·         Fraud tespiti ses doğrulama ile yapılabilir.
·         Daha gelişmiş bir müşteri deneyimi sağlar.
·         Çağrı sürelerinde kısalma sağlar.
·         Çağrı Merkezi verimliliğini arttırır.
·         Sesli imza, güvenilir bir ses biyometrisi çözümüdür.
·         Kişiyi çok sayıda kimlik doğrulamasından kurtararak zaman kaybını azaltır.

Metin doğrulama şu şekilde çalışır; Konuşmacı belirli bir giriş cümlesiyle veya cümle grubu ile kayıt yapar ve bunlardan bir veya birkaçının tekrarlanması istenir.
Veya;

Kayıt ya da doğrulama esnasında konuşmacı, serbest olarak istediği gibi konuşur.

Hazırlayan: Ebru Asıllıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.