8 Aralık 2014 Pazartesi

Turizm Bankacılığı Hakkında Banka Analizi

Bu yazımızda özellikle turizm sektörünün yoğun olduğu bölgelerde, bankaların turizm sektöründeki ihtiyaçları karşılamak için çıkarttıkları ürünlerin ya da sektör politikalarının analizi gerçekleştirilecektir.

Ziraat Bankası: Esnek vade, ödemesiz dönem ve sezon ödemeli işletme kredisi imkânı sunuyor banka. Yeni girişimler ya da mevcut tesis yenileme planları için azami 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli yatırım kredileri.

Halkbank: Turizm sektöründeki KOBİ’lere yönelik hazırlanmış destek paketleri mevcut. Verdikleri krediler yaz ve kış turizmi ile iştigal eden firmaların nakit akışına uygun olarak her yıl azami 9 ay ödemesiz dönemli olarak kullandırılır. Müşterilerin nakit akışlarına uygun olarak aylık eşit taksitli ya da dönemsel taksitli olarak kullanma imkânı var kredilerinin. Konaklama tesisleri – turistik restoran, seyahat acenteleri – turizm destekçileri, yat işletmeleri ve Kalkınma Bankası Turizm Kredileri şeklinde olmak üzere dört farklı grup bulunmakta paket içinde. Bu gruplara göre vade değişikliği ya da ödemesiz dönem gibi farklılık göstermektedir.

Vakıfbank: KOBİDOST isimli paketi ile çeşitli sektörlerde KOBİ’lere özel kredi sunan Vakıfbank, turizm sektörü için de özel bir paket ile hizmet veriyor. Sezon öncesi hazırlık için nakit döngüsünü dikkate alan esnek bir ödeme imkânı ile kredi vermekteler ve 8 aya kadar ödemesiz dönemli kullandırılabilir bu kredi. Bu sektörde restoran işletmeciliği ya da servis taşımacılığı yapan müşteriler ve kendi gayrimenkulünde mesleğini icra etmeye niyetli müşteriler için de farklı krediler sunuyor. Vakıf Leasing, Vakıf Emeklilik gibi iştiraklerini kullanırsalar ya da vergi, SSK, BAĞKUR gibi ödemeleri banka aracılığı ile daha avantajlı yapma imkânı veriyor.

Akbank: Turizm Destek Paketi ile sektörde faaliyet gösteren Akbank, nakit akışına bağlı olarak, 9 aya varan geri ödemesiz dönem imkânı sunan kredi sunuyor. Ayrıca diğer ürünlerinin kullanımı ve iştiraklerine başvuru durumunda avantajlar mevcut paketi alan müşteriler için.

Fibabanka: Turizm paketi ile müşterilerine ödemelerini nakit akışına göre düzenleme kolaylığı ve 6 ay boyunca çek karnesi masrafı, transfer ücreti ve hesap işletim ücreti gibi giderlerden muaf olma avantajı veriyor.

Şekerbank: Turizm sektörüne destek kredisi ile hizmet sunuyor banka. Bankanın maksimum 6 ay vadeli spot kredi olarak kullanılan vade sonunda anapara ve faizi ödenen ya da maksimum 1 yıl vadeli kullanıp azami 6 aylık ödemesiz dönemden sonra kredinin ödemesiz döneminin (1-6 ay) faizi ödenen, ikinci 6 ayda ise anapara ve kalan 6 aylık faizi eşit taksitlere bölerek, ödenen bir kredi çeşidi mevcuttur.

Garanti Bankası: Banka destek paketi ile çeşitli krediler sunuyor. TL ya da YP kullandırılabilen destek kredisi 60 aya kadar vadeli olup her sene nakit akışına göre 3 ay ödemeli 9 ay ödemesiz şeklinde planlanabilir. İşyeri sahibi olmak için de 96 aya kadar vadeli, TL veya dövize endeksi ayrı bir kredi hizmeti de mevcut bankanın. Bunlara ilaveten bankanın diğer ürünleri ya da vergi ödemeleri gibi hizmetler kullanıldığında ya da leasing, faktoring gibi iştiraklere başvurulduğunda kolaylıklar sağlanmaktadır.

İş Bankası: Turizm sektörü için destek paketi ile çeşitli krediler ve hizmetler sunuyor banka müşterilerine. Sezon öncesi hazırlık kredisi mahiyetinde aylık eşit taksit ödemeli veya esnek geri ödeme planlı olarak 36 aya varan vadelerde kullanılabilen işletme kredisi ile 3 ya da 6 ayda bir faiz ve vade sonu anapara ödemeli ve azami 12 ay vadeli olarak TL veya YP şeklinde kullanılabilen BCH kredileri mevcuttur. Ayrıca yatırım amaçlı eşit taksit veya esnek ödemeli 60 aya kadar vadeli başka bir kredi ile de hizmet sunuyor banka. Paket müşterilere pek çok banka işlemi ya da diğer ürünler hatta banka iştirakleri ile olan işlemlerinde avantaj sağlıyor.

Yapı Kredi Bankası: Yapı Kredi turizm sektöründe paket sunarak hizmet veriyor. Ödemesi kolay kredi ile 36 aya kadar vadeli her yıl en az 4 taksit ödemesi olacak şekilde, yılda 6 aya kadar ödemesiz olarak müşterinin nakit akışına uygun şekilde seçilen ödeme planı sunuyor. Sezona hazırlık kredisi ise yine 36 aya kadar vadeli ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir eşit taksitler halinde veya 6 aya kadar ödemesiz olarak geri ödeme planı seçeneği sunan bir kredi. Bunlara ilaveten banka müşterilerin ihtiyacı doğrultusunda farklı ürünlerde ve hizmetlerde de kolaylıklar, iştirakleri aracılığı ile yapılan işlemlerde de avantajlar sağlıyor.

ABank: Banka paket uygulaması ile sektörde faaliyet gösteriyor. Paket kullanıcılarına çeşitli krediler ile teminat mektubu gibi diğer ürünlerinde kolaylık avantaj sağlıyor banka. Yatırım kredileri maksimum 24 aya kadar ödemesiz dönemle 60  ay vadeye kadar kullanılabiliyor. Destek amaçlı bir diğer kredi ile aylık geri ödemeli veyahut esnek ödeme planlı olarak 36 ay vadeye kadar kullandırım yapılabiliyor ve 3-9 aya kadar geri ödemesiz dönem uygulanabiliyor. Bunlara ilaveten yat işletmeciliği için de hem yatırım hem de destek kredileri mevcuttur. Yat işletmeciliği için 60 ay vadeli gerektiği takdirde yıl içinde maksimum 6 aya kadar geri ödemesiz dönemle kullandırılabilen bir kredi sunuyor. Ayrıca geri ödemesiz dönemi olmayan kredilerde nakit akışına göre kredi boyunca maksimum 3 kez ve maksimum 3 ay için “Stand By” özelliği (ödemelere 3 ay mola verebilme özelliği) bulunan bir kredi sunuyor. Buna ilaveten yat işletmeciliğine destek olmak amaçlı 36 aya kadar vadeli 3-9 aya kadar geri ödemesiz dönem seçilebilen bir kredi mevcuttur. Bu krediler haricinde müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı kredi imkânları ve ürünleri ortaya koymaktadır.

Denizbank: Turizm sektörü içince ya da o sektör ile iş yapan tüm KOBİ’lere sektörel avantaj sağlıyor. Yatırım amaçlı verdiği kredide 84 aya kadar vadeli esnek ödeme planı sunuyor Denizbank. Yat/tekne işletmecileri için yine esnek ödeme planlı 60 aya kadar vadelendirilebilen farklı bir kredi mevcuttur. Genel olarak sektöre destek amaçlı 36 ay vadeli esnek ödeme planlı bir kredi ile hizmet veriyor.

Finansbank: Finansbank da destek paketi ile turizm sektörüne hizmet veriyor. Sezona hazırlık için 36 ay vadeli yıl içinde azami 9 aya kadar ödemesiz dönem avantajlı kredisi mevcuttur. 60 ay vadeli ve ödemesiz dönem imkânı sunan yatırım kredisi de var. Diğer ürünlerinde ve iştiraklerinde de kolaylık sağlayan bankanın müşterilerini kur riskinden koruyan ürünleri ile de sektörün hassas yönlerini kapatmaya yönelik çalışmaları da var.

ING Bank: Sektörde paket hizmeti ile yer bulan banka yatırım amaçlı verdiği TL ya da dövize endeksli kredi 60 aya kadar vadeli olma ve 8 kadar ödemesiz dönem seçebilme özelliklerine sahiptir. Destek amaçlı verdiği kredi ise 36 ay vadeli olup 6 aya kadar ödemesiz dönem özelliğine sahiptir. Bu kredilere ilaveten paket kullanıcısı müşterilere diğer banka ürünlerinde ve sektörle alakalı iştirak kuruluşlarından alınan hizmetlerde avantaj sağlamaktadır.

Bank Asya: Banka turizm sektörüne paket hizmeti sunuyor. Tadilat/yenileme, sezona hazırlık ve yat işletmeciliği şeklinde gruplandırarak fon kullandırım yapıyor. Pakete dâhil olan müşteriler düşük kâr payı ve uygun komisyon imkânlarına sahiptir. Ödeme çeşitleri farklılık arz ediyor; eşit taksit ödemeli, ilk 3 ay ödemesiz sonra eşit ödemeli, ilk 6 ay ödemesiz sonra eşit ödemeli, ilk 6 ay düşük tutarlı sonra eşit ödemeli ve değişken ödemeli olarak 5 farklı ödeme planı mevcut. Paket müşterileri fon kullandırıma ilave olarak, diğer ürünler ve hizmetlerde de avantajlı kullanım hakkına sahiptir.


Türkiye Finans: Paket hizmeti alan turizm sektöründeki müşteriler indirimli oranlar ve farklı ödeme planlarından istifade edebiliyor. Bankanın otel yenilemek ve teçhizat işleri için 60 aya varan vadeli, yıl içinde 6 ay ödemesiz dönem imkânı olan bir ürünleri var olmakta olup, ayrıca yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımda fuar standı ve fuar hizmetleri finansman desteği ile KGF desteği konusunda da yardımları mevcuttur. Yatırım amaçlı fon kullandırım olarak azami 2 yıla kadar ödemesiz dönem (ödemesiz dönem içinde 3’er aylık kâr ödemesi olan) ile 84 ay vadelendirilebilen, normal kullandırım da standart oran üstünden %10 indirim, leasing şeklinde yapılandırılan fonlamalarda ise standart oran üstünden %15 indirim sağlayan bir ürün mevcuttur. Destek amaçlı ve yat işletmeciliği için kullandırılan ürünler ise 60 ay vadeli olma, yıl içinde nakit akışının durgun olduğu zamanlarda 6 aya varan ödemesiz dönem avantajı sunma gibi özelliklere sahiptir. Diğer bankacılık ürünlerinde de paket sahibi müşterilere avantaj sağlıyor.

Hazırlayan: Yusuf Selim Alan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.