10 Aralık 2014 Çarşamba

Yeni İş Yapış Trendleri ve Bankacılık Sektörüne Olası Etkileri


Bu yazımızda yeni yeni gelişmekte olan bazı iş yapış trendlerinden bahsedeceğiz. Bu trendlerden yola çıkarak önümüzdeki yıllarda bankacılık yapısının daha zorlu olacağını ve sektörde öne çıkmanın daha çetin olacağını söyleyebiliriz.
 
Ürünlerin satışları konusunda bu aşamada belirlenen yöntemler şöyle:
  • Müşterilerin sahip olmaya çalışacağı veya sahip olmaktan keyif duyacağı şeyler üretmek,
  • Bu ürünler hakkında olağanüstü servisler sunmak ve bunları takip etmek,
  • Kişilere önem vermek,
  • Müşteri temsilcilerini derinlemesine eğitmek,
  • Başarıları için mantıklı hedefler belirlemek ve bunları ödüllendirmek,
  • Müşteriler eskisinden daha fazla maliyet odaklı. Ürün özelliklerini araştırılması konusunda müşteriler artık daha dikkatli. Bunlara dikkat etmek,
  • Mobilleşme artık bir zorunluluk. Yeni nesil kullanıcılar tüm işlemlerini mobil kanallardan yapmak istemektedir. Mobil kanallara daha fazla önem vermek,
  • BIG DATA - Şirketlerin artık neredeyse anlık olarak strateji hareketler yapması gerekiyor.
  • Sosyal medyada tamamıyla aktif olunmalı, şirketlerde bu konuya özel departmanlar kurulmalı.
  • Şirket içi iş yapış modellerinde sürekli değişime açık olunmalı
 
Citibank yapmış olduğu uygulama sayesinde kullanıcılarına bonus konusunda daha büyük bir sadakat kazandıracak bir yöntem kullanmaya başladı. Bu uygulama sayesinde ne kadar çok ürününüz varsa, o kadar hızlı Bonus toplayabiliyorsunuz.
 
Özelleştirme konusunda Lexus isimli Amerikan firması servis konusunda müşterilerine daha kaliteli hizmet vererek, normalde 45 dakika süre servis işlemlerini 7-12 dakika arasına çekmiş. Bunun yanında Satınalma öncesi müşterilerini yarış pistlerine götürerek arabaların hızlarını birinci elden test etmelerini sağlamış.
 
Değişik düşünme konusunda 2005 Square 1 adlı bir Amerikalı banka, kurumsal kredilerde, kredi verdiği kuruluşlardan teminat yerine hisse almış. Bu sayede, kurumsal olarak şirketlere verdiği krediler ile kurumsal firmalar arasında organik bağlar kurmuş.
 
Netflix, Blockbuster adlı şirketin iş modelini geliştirerek, çok başarılı oldu fakat bunda Blockbuster’ın iş modellerini zamanında yenileyememesi de pay sahibi. Anlık olarak değişmemesi de pazardan silinmesinde katkısı var.
 
Müşterilere önden bilgi vermek, ürünlerin satış rakamlarını etkilemenin önemli bir noktası olarak görülebilir. Bu konuda verebileceğimiz en güzel örneklerden biri oyun sektörü ve fuarları. Bu fuarlara çağırılan kişiler genelde her ülkeden oyun dergisi yazarları ve bu yazarlar, bir oyunun satışı hakkındaki rakamlar konusunda, yaptığı yorumlarla ve oluşturduğu beklentilerle gerçek farklar yaratabiliyor.
 
Amazon’un dünya çağındaki başarısı, tüm kitapları bulabilmeniz olabilir ama asıl noktasında insana değer vermesi var. Amazon’dan bir sipariş verip zamanında gelmez ise, müşteri temsilcisiyle irtibata geçip durumu bildiriyorsunuz ve 1 haftada ücretsiz kargoyla aynı ürün kapınızda oluyor.
 
Bu ve buna benzer nice uygulama önümüzdeki sene rekabetin daha zorlu geçeceğinin göstergesi aynı zamanda. Akıllı ve müşterilerin sahip olmaktan zevk duyacağı ürünleri, profesyonel satış ekipleri ile müşterinin rahatça ulaşabileceği yerlerde sunmak ve bunları neredeyse tam zamanlı takip etmek, şirketlerin önümüzdeki senelerde en önemli felsefesi olabilir.

Hazırlayan: İsmail Kazan
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.