18 Temmuz 2012 Çarşamba

İcara, Leasing nedir?


İcara, bir gayrimenkulun, makinenin  veya elle tutulur bir aygıtın kiraya verilmesidir. Bunun uluslararası literatürdeki adı leasing olup Türkçe'mizde kiralama olarak kullanılmaktadır. Kiraya verilen varlık kira verene belli süre için menfaat sağlamaktadır. Burada bir iş sahibinin üretim veya faaliyetlerine devamı için gerekli bir aracın veya taşınmaz bir varlığın Katılım Bankası’nca satın alınarak üreticiye veya destek isteyene kiralanması hususu bulunmaktadır. Üretici söz edilen aygıtı bir süre kullanmasına karşılık belli bir kira ödemektedir. Eğer kiralama akdi sonucunda kiralanan varlık kiracıya devrediliyorsa buna finansal kiralama veya finansal leasing; eğer devredilmiyorsa buna da operasyonel kiralama veya operasyonel leasing denir.

Katılım Bankaları 5411 sayılı bankacılık kanununa göre kiralama yapabiliyorken mevduat bankaları bu faaliyeti yerine getirememektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.