18 Temmuz 2012 Çarşamba

Murabaha Nedir?


Murabaha Türkçe karşılığı olarak karlı satış anlamına gelmektedir. Sermaye sahibinin bir malı satın alarak ve belli bir kar payı ekleyerek müşterisine vadeli olarak satmasıdır. Ticaretle uğraşan kişi veya kurum malı satın almak için Katılım Bankası’ndan finansman isteğinde bulunduğunda Katılım Bankası finansmanı nakit olarak sağlamayıp müşterinin yazılı isteği üzerine malı satın alır ve üzerinde anlaştıkları kar payını ekleyerek bu kişiye satar. Bu işlemde malın fiziki olarak mevcut olması Katılım Bankası’nın mevcut olan bu malı satın aldıktan sonra alıcıya satması gerekmektedir. Vadeli olarak satılan malın bedelinin tahsili bir defada veya taksitler halinde olabilmektedir. 

Murabaha Katılım bankaları'nın en fazla başvurduğu finansman yöntemidir. Bu şekilde bireysel ve kurumsal işlemlerin finansmanı sağlanabilir. Bu işlemin sürecini aşağıdaki gibi tarif edebiliriz:
  • 10.000 TL değere sahip olan bir mal müşteri tarafından beğenilir.
  • Katılım Bankası'na gelinir ve bu malın finansmanı talep edilir. Burada en önemli hususlardan bir tanesi satıcı ile müşteri arasında henüz bir sözleşme, akit veya alış veriş olmaması gerekliliğidir.
  • Katılım bankası sipariş geçerek bu malı satıcıdan aldığını kabul ve beyan eder.
  • Katılım Bankası üzerine kar ekleyerek (örneğin 2.000 TL) bunu müşteriye satar. Bu satış hemen gerçekleşse de toplamda 12.000 TL müşteri ile Katılım Bankası'nın aralarında anlaştığı sürede (örneğin 12 ay) ödenmeye başlar.
  • Katılım bankası ödemeleri garanti altına almak için bir teminat talep edebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.