15 Şubat 2013 Cuma

Hedge Fonların Kuruluşu

Oldukça yüksek hacimlere ve ülkelerin finansal sistemlerini bile etkileyebilecek bir üne sahip olan Hedge fonların kuruluşu aslında hiç de zor değildir. Bir hedge fon kurmak için gereken bazı faktörler aşağıda belirtilmektedir:
  • Hedge fon kurucusunun sahip olduğu girişimcilik ruhu
  • Yine hedge fon kurucusunun piyasa deneyimi (aslında kurumsal yatırımcılar hedge fonların en az 3 senedir çalışıyor olduklarını ve performanslarının yeterince iyi olduğunu görmek istemektedir. Fakat deneyimli ve kendini bu konuda ispat etmiş bir hedge fon yönetici söz konusu süreyi azaltabilir) ve itibarı.
  • Kurucusunun yaratıcılığı
  • Kurucusunun yüksek karlı işlemleri yapabilir olması
  • 25.000 ile 50.000 dolar arası öz sermaye
Yukarıdan da anlaşılabileceği gibi hedge fonların kuruluşu neredeyse tamamen hedge fon kurucusuna bağlıdır. Sektörde deneyimli ve popüler olan kurucular için yatırımcı toplamak oldukça kolay olacaktır. Bu fon yöneticilerinin hedge fonun performansı üzerindeki etkisi yadsınamayacak kadar fazladır. Tek ortaklı bir şahıs şirketi gibi işleyen hedge fonlar için kurucu veya yöneticisinin toplam hedge fon performansı üzerinde %90 gibi bir etkisi olduğu iddia edilmektedir.

Ayrıca bir hedge fon kurmak için gereken sermayenin de 25 bin dolar gibi düşük rakamlar olduğu göz önüne alındığında yüksek kaldıraçla neden çalışmaları gerektiği anlaşılmaktadır. Özellikle yüksek kaldıraçlı işlemlerin hedge fonun giderlerini (faiz giderlerini) arttırması ve piyasada yaşanabilecek herhangi bir dalgalanmada yanlış pozisyon almış olan bir hedge fonun muhtemel zararının bu giderler ile daha da büyük rakamlara ulaşmasına sebep olabilecektir.

Bir hedge fonun faaliyetlerinde herhangi bir aksaklık meydana gelmesi, aşağıdaki olumsuz sonuçları doğurabilecektir:
  • Ortakların zarar etmesi
  • Yatırımların erimesi
  • Borç veren bankaların kredilerinin batması
  • Kurucusunun piyasada itibar kaybına uğraması
  • Yatırımcıların yüksek kar beklerken anaparalarını dahi kurtaramayacak şekilde zarar edebilmeleri
Her ne kadar hedge fonlar yukarıda belirtildiği gibi kolay ve kurucusuna bağımlı olarak kurulabiliyor olsa da bir hedge fon kurmanın diğer bazı yolları da bulunmaktadır.

Öncelikle hedge fonlar; “yerel” ve “offshore” olmak üzere iki şekilde kurulabilmektedir. Hedge fonlar, kazancın vergilendirilmesi yönünde avantajlar sağlamak üzere, vergi cennetleri olarak bilinen ülkelerde kurulmaktadır. Cayman Adaları, Bermuda, Chanel Adaları, Bahamalar, Lüksemburg gibi ülkelerde kurulup off-shore bankacılıkta olduğu gibi kazancın vergilendirilmesinde avantaj oluştururlar. Yasal kuruluş prosedürü kolay ve maliyetler minimum düzeyde olup yasalar da büyük bir esnekliğe sahip bulunmaktadır. Hedge fonların yarısından fazlası offshore bölgelerde kayıtlıdır. Offshore bölgeleri dışında hedge fonların en popüler olduğu yer, hedge fonların yaklaşık üçte birinin bulunduğu Amerika’dır. Offshore dışındaki bölgelerdeki hedge fonlar ‘Limited Ortaklık’ şeklinde kurulurlar. Bu yapılanmada fon yöneticisi baş ortak, yatırımcılar ise sınırlı ortak olarak yer almaktadır.

Örneğin bir hedge fon limited şirket şeklinde aşağıda belirtildiği gibi kurulabilir.

Limited Şirket Şeklinde Kurulan Hedge Fon


Bu durumda ABC Şirketi kurucusu ve yöneticisi olduğu ABC Hedge Fon LTD şirketine limitsiz yükümlülükte bulunmaktadır. ABC Hedge Fon LTD şirketine de yatırım yapanlar da koydukları fon seviyesince bu yatırımdan sorumlu olmaktadırlar.

Bir başka kuruluş şekli de offshore hedge fonu olarak kuruluştur. Bununla ilgili şekilde aşağıda gösterilmektedir. Görüldüğü gibi yükümlülükler hep limitli yani sınırlıdır.

 

Offshore’da Kurulan Hedge Fon


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.