3 Ağustos 2014 Pazar

PayPal - Mobil Ödemeler Araştırması

PayPal’in yaptığı son küresel araştırmaya göre kullanıcılar mobil ödemelerde veri güvenliğinden endişe etmeye devam ediyorlar. Araştırmaya katılanların %78’i online ödemenin kolay olduğunu belirtirken %42’si mobil cihazlarını ödeme yapmak için kullanmadıklarını belirtiyorlar. Bankacılık ile tanışmış 15,105 müşteri ile 15 farklı ülkede yapılan araştırmaya göre Amerika diğer ülkelerdeki tüketicilere göre online finansal bilgi paylaşımında kendilerini en rahat ve güvende hisseden ülke. Global ortalama %59 olmasına rağmen Amerikalıların sadece %29’u bilgilerini paylaşmaktan çekiniyor, bu da onların güvenlik basamaklarında ne kadar ilerlediklerini ve Amerikalı firmaların e-ticaret tecrübelerinde kullanıcıları ne kadar güvende hissettirdikleri ile ilgili bir durumun göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Her ülkeden yaklaşık biner kişinin katıldığı araştırmada bir çok ülkede ödeme bilgilerinin çalınma korkusunun online alışverişin en endişe verici tarafı olduğu belirtiliyor. Türkiye, Singapur, Japonya ve Çin’deki kullanıcılar en fazla ödeme bilgilerinin çalınmasından endişelenirken, Almanya, Avustralya, Amerika ve İtalya’daki kullanıcılar en az bu endişeye sahip ülkeler. Katılımcıların ortalama %57’si bu korkuyu yaşarken, Amerika’da bu oran %46 gibi göreceli olarak daha düşük bir rakamda kalıyor. Genel olarak diğer noktalarda da Amerika’da kullanıcılar daha güvende hissediyorlar. Örneğin yanlış ürünün teslim edilmesi endişesi Amerika’da %22 iken, Singapur’da %53, Çin’de %50 gibi diğer ülkelerde çok daha yüksek bir oranda görülüyor.

Çin’deki katılımcıların %90’ı, Rusya’dakilerin 85’i, Brezilya’dakilerin yaklaşık %70’i ve Türkiye’dekilerin yaklaşık %60’ı ödemelerini telefondan yapıyor. Fakat Çin’de kullanıcıların sadece %35’i mobil ödemenin daha kolay olduğunu söylüyor.

Araştırmadaki dikkat çeken bir nokta ise Amerika’da katılımcıların haftada ortalama 78 dakika ile online alışverişte en az vakit geçiren ülke çıkması. Çin ise 387 dakika ile birinci sırada yer alıyor. Çin ayrıca online alışverişte geçirilen sürenin offline alışveriş süresini geçtiği tek ülke konumunda.

Katılımcıların %82’si tarafından tek seferlik alışveriş için kullanılan ve bir daha ziyaret edilmeyecek olan web sitelerinde bulunan üye olma zorunluluğu ile ekstra vergi ya da gizli masrafların alışverişin son adımında kullanıcıların karşısına çıkartılması diğer iki endişe kaynağı olarak sıralandı.  Diğer problemler ise aşağıdaki şekilde çoğunlukla karşılaşıldı:

·         Her alışverişte kredi kartı bilgilerinin tekrar girilmesi (%30)

·         İşlem bitmeden oturumun sonlanması (%29)

·         Şifre ve PIN’in hatırlanamaması (%26)

Kullanıcılara evlerinden yanlarına almadan asla çıkmadıkları şeyler sorulduğunda %24’ü cep telefonu, %21’i kredi kartı, ve %20’si nakit para cevabını verdi. En yüksek oranı %34 ile anahtarlar oldu.

Katılımcıların %50’si yerel dükkanlarda ve çiftliklerde online ya da mobil ödeme kabul edilmesi takdirde daha fazla harcayacaklarını belirtirken %18’i garaj ve komşu satışlarında daha fazla harcayacağını belirtti.

Taksi sürücüleri ve garsonlar, insanların nakit taşımamalarından en çok etkilenen meslek grubu olarak söylendi ve katılımcıların %29’u aynı şekilde kar amacı gütmeyen kuruluşların da mobil veya online ödeme kabul etmedikleri zaman bir çok bağış fırsatından yararlanamadıkları belirtildi.

Araştırmada nakit taşımadan seyahat etmek de vurgulandı. Cevapların %85’inde nakit taşıma zorunluluğu olmadan daha güvende seyahat edileceği belirtildi, %50’si ise bu sayede potansiyel hırsızlık veya kayıp vakalarının azalacağına inanıyor.

Hazırlayan: F.Gizem Gündoğdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.