3 Ağustos 2014 Pazar

Mobil İşletim Sistemi Pazarı 2014

Bankalar mobil uygulama geliştirirken kendilerine en fazla sordukları sorulardan biri hangi işletim sistemleri üzerine bu uygulamaları geliştirmeleri gerekliliğidir. BU konuda bankalarımıza bir ölçüde yardımcı olabilmek adına bu raporun faydalı olacağını düşünüyorum.
 
Apple’ın mobil işletim sistemi pazarındaki payı gittikçe azalıyor. Strategy Analytics tarafından açıklanan rapora göre Android, geçen sene 186,8 Milyon olan cihaz sayısını bu sene Q2 itibari ile 249,6 milyona çıkararak Pazar payını %84,6 seviyelerine getirdi.
 
 
 
Raporda, mobil işletim sistemi pazarının 2013 Q2’den 2014 Q2’ye kadar %26,7 büyüdüğü; buna karşı Apple iOS’un Pazar payının %13,4’den %11,9’a, Microsof’un Pazar payının ise %3,8’den %2,7’ye düştüğü kaydedildi. Bunların yanında Pazar büyümesinin büyüme hızının ciddi oranda düştüğü, görüldü. Zira; 2013 Q2’de önceki seneye göre %48,9 büyüme kaydedilmişti. Bu büyüme hızları ile Microsoft ve BlackBerry’nin yok olma riski olabileceği söylentiler arasında. Böyle bir senaryoda Pazarın Android ve Apple’a kalacağı düşünülebilir.
Android’in pazarı domine etmesinde ucuz Android telefonların yaygınlaşması önemli bir etken olarak görünüyor. Bu durumda Apple’ın daha büyük ekranlı telefon üretmeye yönelmesinin yanında daha ucuz telefonlar üretmesi hamlesi de bekleniyor. Ayrıca Samsung (Tizen) ve Nokia’nın (Asha) alternatif işletim sistemi üretme çabaları da uzun süre sonuç vermeyecek gibi görünüyor.
Dolayısıyla Android’in Google’ın alternatif servisler ile hayatımızda daha çok yer kaplayacağını söylememiz yerinde olacaktır. Google Play üzerinde daha yoğun pazarlama faaliyetleri yürütmenin yanı sıra Google Arama, Google Maps, Gmail, Youtube, Blogger, Google+ gibi servisleri de odağımıza alarak müşterilerimize temas ettiğimiz noktaları kontrol altına almamız bizim için daha önemli hale geliyor.
 
Hazırlayan: H.Furkan Kesler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.