16 Ağustos 2012 Perşembe

Risk Çeşitleri Nelerdir?

Bu yazıda risk çeşitleri hakkında genel bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Risk kavramı için bir çok sınıflandırma yapılsa da en başta aşağıdaki ayrım kullanılabilmektedir. Buna göre riskler aşağıdaki gibi ikiye ayrılmaktadır:
·         Sistematik risk: Genel ekonomik koşullardan kaynaklanan ve dolayısıyla tüm yatırım araçlarını etkileyen, kaçınılamayan riski ifade eder. Piyasa riski olarak da adlandırılan bu risk azaltılabilir ama tamamen yok edilemez.
·         Sistematik olmayan risk: Yatırım aracının veya işletmenin kendi varlığından kaynaklanan sadece kendisine özgü, kaçınılabilir riski ifade etmektedir.

Bir işlem için toplam risk denildiğinde de akla yukarıda belirtilen iki riskin toplamı gelmektedir. Bu risklerin içinde de alt risk türleri mevcuttur. Bunlar da aşağıda belirtilmektedir:
·         Sistematik risk kaynakları içerisinde;
o   Faiz Oranı Riski,
o   Yeniden Yatırım Riski
o   Satınalma Gücü Riski,
o   Politik Risk,
o   Kur Riski
·         Sistematik olmayan risk kaynakları ise;
o   Yönetim Riski
o   İş ve Endüstri Riski
o   Finansal Risk
o   Operasyonel Risktir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.