16 Ağustos 2012 Perşembe

Politik Risk (Political Risk)

Bazı ülkeler için bu risk türü diğerlerinin önüne geçebilmektedir. Politik riski bu kadar önemli yapan, her şey yolunda giderken bir anda beklenmedik şekilde o ülkeye özgü bir gelişmenin meydana gelmesi ve yatırımın, girişimin veya benzer bir uygulamanın zarar ile sonuçlanabilmesidir. Söz konusu riski tanımlamak istersek, “uluslararası işletme hareketlerinde kar ve maddi varlıkların kaybına sebep olan yabancı veya kendi ülkesinde savaş, ihtilal, askeri darbe, kamulaştırma, vergilendirme, döviz ve ithalat sınırlamaları gibi farklı politik olayların olabilirliği” şeklinde ifade edebiliriz.

Politik risk belirlenirken, öncelikle bu riski etkileyen faktörlerin tespit edilmesi gerekir. Politik riski etkileyen faktörler arasında, ülkenin yönetim şekli, politik partileri, hükümetin ülke yönetimindeki etkinliği, hükümet krizleri, ülkenin dış politikası, ekonomi politikası, sosyal-demografik-etnik ve dinsel yapısı, işçi sendikalarının etkinliği, yabancı sermayeyi ilgilendiren kanunlar, ülkeye uygulanan ambargolar ve savaşlar sayılabilir.

Bunu bir örnekle açıklamak istediğimizde, yaklaşık 15 yıl evvel faaliyet gösteren su istasyonlarını gösterebiliriz. İnsan yaşamında birebir gerekli maddelerden biri olan su, ihtiyacı bitmeyecek ve elastikiyeti sıfıra yakın olan bir tüketim maddesidir. 1990 ların ilk zamanlarında bu ihtiyacı karşılamak üzere kurulan ve hızla yayılan su istasyonları insanların ihtiyaçlarını bidonlara su doldurarak karşılamaya başlamıştı. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı bir karar sonrasında su sektörüne hijyeni ön plana alan önlemler getirilmesi ile birlikte bazı standartlar koyulmuş, evvelce kurulan su istasyonları da ya bu standartlara uyarak kapalı damacanalarda dağıtıma başlamışlar ya da bu sektörü terk etmişlerdir. Yeni yatırıma giren bir çok müstahsil de şimdilerde evlere servislerle rekabette yeni boyutlar açmaktadırlar. Politik riskin iyi bir örneği olan bu konu üreticilerin hızla değişimin önüne geçebilmeye çalıştıklarını ve gelecekte bu sektörün olmayacağını bildiklerinden kendilerini yeni bir yapıya adapte etme yönünde girişimlerde bulunduklarını görmekteyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.