16 Ağustos 2012 Perşembe

Bankacılıkta Yönetim Riski (Management Risk)

Sistematik olmayan riskler bir yatırım aracı, şirket veya sektöre özgü olan risktir. Sistematik olmayan faktörler, diğer endüstriler ve genel olarak menkul kıymetler piyasasını etkileyen faktörlerden bağımsızlardır.[1] Yönetim riski de bir sistematik olmayan risk çeşididir.

Sistematik olmayan risk, çok iyi çeşitlendirilmiş bir portföyde ortadan kaldırılabilecek bir risk türüdür. Sistematik riskin tamamen kontrol edilmesi imkansızken, sistematik olmayan riskin kaynaklarında yapılan değişmelerle ve yönlendirmelerle kontrol edilmesi ve yok edilmesi mümkündür.

Bu açıklamalarla paralel olarak yönetim riskine değindiğimizde, bir işletme yönetiminin düşük performans, yanlış kararlar, yanlış personel seçimleri vb. istenmeyen durumlar yaşaması durumunun ifade edildiği söylenebilir. Bu riski gözler önüne sermek için Ege Bank’ın 1990’ların sonlarında yaptığı reklam kampanyasına değinebiliriz.

Egebank'ın "Adana'nın nesi meşhur" benzeri sloganlı kampanyasının ardından bir yöneticinin "30 milyon dolar harcayıp 150 milyon dolar mevduat topladık" demecinin, aslında her 100 dolarlık yeni mevduatta 20 dolar reklam harcaması olduğunu, bir de faizi bu hesaba eklersek, bu maliyetle bankanın batma noktasına gelebileceğini, söz konusu mevduatları toplarken fark etmediklerini göstermektedir. Görüldüğü gibi ciddi bir yönetim hatası bankanın iflas etmesine sebep olmuştur.


[1] Özgür Demirtaş ve Zülal Güngör, “Portföy Yönetimi ve Portföy Seçimine Yönelik Uygulama”, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, Cilt.1, Sayı.4, 2004, s.104

1 yorum:

  1. Hocam çok teşekkürler sayenizde ödevlerimden çok güzel puanlar aldım.

    YanıtlaSil

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.