Leasinge genel çerçevede bakmak istediğimizde aşağıdaki hususlara sahip olduğunu görebiliriz:[1]
- Malın mülkiyeti kiraya verende malın kullanım hakkı kira ödeyende kalmaktadır.
- Vadeli bir finansman tekniğidir.
- Malın tüm bakım, onarım, sigorta vb. masrafları kiracıya ait olmaktadır.
- Sadece amortismana tabi olan mallar kiralanabilmektedir. Fakat bunun yanında yedek parça, sarf malzemesi gibi tüketilen mallar ile know how, patent, lisans vb. gayri maddi haklar kiralama konu olamamaktadır.
- Ülkemizde de yapılageldiği gibi gayrimenkul de bu yönteme konu olabilmektedir.
- Leasing ile kiralanan mala ilişkin kiralar gider sayıldığı için vergi avantajı sağlanmaktadır.
Tüm bu anlatılanların yanında leasing işleyiş mantığının da verilmesi leasing kurumlarının nasıl iş gördüklerinin ortaya konması açısından yararlı olacaktır. Buradaki taraflar aşağıda açıklanmıştır:
- Kiracı : Leasing işlemlerinde ekipmanın kullanım hakkını sözleşme ile önceden belirlenen kira ödemeleri karşılığında satın alan taraf.
- Kiralayan : Leasing işlemine konu olan ekipmanın hukuki mülkiyetini üzerinde taşıyan ve sözleşme ile önceden belirlenen kira ödemeleri karşılığında kullanım hakkını Kiracı'ya devreden taraf.
- Satıcı : Leasing işlemine konu olan ekipmanı temin eden üretim veya pazarlama kuruluşu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.