28 Eylül 2012 Cuma

POS'tan Para Çekilir mi?

POSPara küçük tutarlı paraların ATM olmadan POS cihazı üzerinden çekilebilmesini sağlayan, BKM tarafından geliştirilen bir uygulamadır. PosPara logosunun görüldüğü tüm mağazalarda banka kartı ile nakit çekilebilmesine olanak sağlar, kredi kartı kullanımı ile gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Minimum 10 TL, maksimum 100 TL tutarında çekim yapılabilme limiti vardır. ATM’ye alternatif yerine, ATM destek sağlayan, ATM’lerin yerini almayı hedeflemeyen bir uygulamadır.

Bugün yapılan alışverişlerin her beş tanesinden biri banka kartı ile gerçekleşmektedir. POSPara’dan nakit çekiminin sağlanabilmesi için öncesinde alışveriş yapılmış olması gerekmektedir. Alışveriş sonrası çekilen tutar yine aynı slip üzerinde görüntülenir.

POSPara’da; banka kartının POS’a takılması ile işlem başlatılır. İşlem destekleniyorsa ekrana “POSPara işlemi yapmak ister misiniz?” mesajı gelir ve çekilmek istenen tutar girilir, ardından da banka kartına şifre girilmesi ile işlem onaylanır. Satış tutarı ve nakit tutar ayrı ayrı görüntülenir. Gerçekleştirilmesi planlanan bu uygulama için POS makinalarına yeni bir yazılım eklenecektir. Uzaktan yazılım yükleme ile yapılacaktır. Üye iş yerlerinin bankaları ile temasa geçmeleri yeterlidir. Çekilen tutarlar için ekstra komisyonlar alınmamaktadır. Dünyada başka ülkelerde yapıldı ve olumlu sonuç alındı. Aynı gün içerisinde birkaç kez çekim yapılabilir. Şifre ile yapılan bir işlem. Bu bakımdan güvenlik açısından sıkıntı oluşturmamaktadır.

Yazan: Elif Doğan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.