28 Eylül 2012 Cuma

Yastıkaltı Altın Hakkında

Merkez Bankası raporuna göre Türkiye’de yastık altı altın varlığının yaklaşık 5 bin ton, bunun parasal değerinin de 260 milyar dolar dolayında olduğu söylenmektedir. Yastık altı altın “hurda altın” diye tanımlanan ziynet eşyasından oluşmaktadır. 2008 yılında TPKK Hakkında 32 Sayılı Karar kapsamında bankalar; gerçek ve tüzel kişiler adına altın, gümüş ve platinin fiziken tesliminin yanında bankalarca satışının yapılması yoluyla da vadeli veya vadesiz olarak altın, gümüş ve platin depo hesabı açabilme olanağına kavuşmuştu. Merkez Bankasının altını munzam altın olarak kabul etmesi  bankaların altına ilgi duymasını sağladı.

Hurda altının piyasaya sunulmasıyla yurt dışından altın ithalatının azalması bekleniyor. Yapılan araştırmalar neticesinde; son 22 yılda ortalama senede 144 ton altın ithal edilmiş ve şu anda madenlerimizden çıkan altın senede 25 ton civarındadır. Haliyle yastık altından altınlar çıkarılabilirse bununda önüne geçilmiş olacaktır. Eğer bu altınları yastık altından çıkarılıp ihracatına başlayabilirsek, bunun dış ticaret açığına da faydası olacaktır.

Merkez Bankasının altın için %30’luk munzam karşılık kararıyla altın hesaplarında önemli aşamalar kaydetmiş olan katılım bankalarının önemli bir fayda sağlayacağı da görülebilmektedir.

Bugün Türkiye'de kıymetli madenler piyasasında 22 banka, 35 yetkili müessese, 21 kıymetli maden aracı kurumu, 10 kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirket olmak üzere 88 altın borsası üyesi yer alıyor. Ayrıca altın mücevheratında Hindistan ve Amerika ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alıyor.

Yazan: Tunahan Öz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.