12 Eylül 2012 Çarşamba

Sayısal Yöntemler, Bilgi İşlem Sistemleri ve Finans Arasındaki İlişki

Sayısal kavramı, sadece matematiksel ve istatistiksel yöntemleri değil, aynı zamanda bilgisayar teknolojilerini de içine alan optimumu arama, model geliştirme yöntemlerini ve algoritmalarını da kapsamaktadır. Sayısal yöntemler, önceden geliştirilmiş teorilerin doğrulanması, geliştirilmesi ve/veya derlenmesi için kullanılmaktadır. Bu şekliyle, bilgisayar yazılımlarını ve donanımlarını içeren sayısal yöntemler, finansal modellerin geliştirilmesinde yardımcı bir unsur olarak görülmektedir. Örneğin gelecekte olası durum ve olasılıklarına bağlı olarak piyasalara gelen bilgilerin ışığında işleyen karar sürecine, yapay zeka yöntemleri ile yeni bir yaklaşım getirilmiştir. Kullanılan yapay zeka yöntemi ile elde edilen karar destek siteminin kurumsal yatırımcıların performansının üzerinde bir başarı sağladığı, daha farklı yapay zeka yöntemleri ile daha iyi sonuçlar elde edilebileceği belirtilmiştir.[1]

Bugün bir çok bilgisayar programı ile finansal analizler yapılabilmekte bunlar sayesinde işletmelerin finansal kararları, bireylerin veya işletmelerin yatırım tercihleri, finansal problemlerin veya finansal teorilerin derinlemesine araştırılması vb. gerçekleştirilebilmektedir. Bu amaçla kullanılan programlar SPSS, Matlab ve Metastock olarak karşımıza çıkmaktadır.


[1] M. Koray Çetin, “İşlemsel Zeka Bakış Açısıyla Sayısal Ekonomi”, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, No:11, 2006, ss:264-271.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.