14 Eylül 2012 Cuma

Finansal Leasing (Kiralama) İşleminin Özellikleri

Leasingin kiralayan yönünden avantajlarından en önemlisi leasing işlemi ile varlığa sahip olan (kiralayan) söz konusu varlığı kiraya vererek kiracının yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda varlık üzerinde daha güçlü şekilde söz sahibi olabilmektedir. Bu durum ipotekli borç verilmesinden daha güçlü bir seçenektir. Kiracı da varlığın kendi üzerinde olmasının getirdiği bir çok sorumluluk ve riskten kurtulmuş olmaktadır. Her ne kadar sigorta gibi yükümlülükleri devam etse de varlığa gelebilecek kötü niyetli olmayan hiçbir zarardan sorumlu olmayacaktır.

Kiracı tarafından avantajları ise aşağıdakiler gibidir:
  • %100 finansman,
  • Esnek kira ödeme planı,
  • Kiralananı satın alabilme
  • Enflasyona karşı güven ortamı,
  • Yatırımla kiralar karşılanır
Leasing işleminin aşamalarından bahsedersek temelde aşağıdaki şekilde işlemlerin gerçekleştiğini ifade edebiliriz:
  1. İlk aşama da kiracı kuruluş kiralamak istenen makine veya gereçleri seçer ve fiyat, teslim koşulları gibi diğer teknik şartlar için üretici ile bir anlaşma yapar.
  2. İkinci aşamada ise kiracı satıcıya başvurarak alış şartları belirlenmiş makine veya gereçlerin leasing şirketi tarafından satın alınarak kendisine kiralanmasını ister.
  3. Bu aşamada müşterinin mali durumu ve kiralama projesine ilişkin inceleme ve değerlendirmeler hızlı bir şekilde yapılır ve leasing şirketi kiralama teklifinde bulunur.
  4. Leasing şirketi ve kiracı karşılıklı anlaşmalarıyla leasing sözleşmesi imzalanır. Sözleşmede kiralanan malın ayrıntılı tanımı, kiralama bedeli ve kira ödeme planı, kira ödemelerinin yapılacağı para birimi gibi hükümler yer alır.
  5. Leasing şirketi, satıcı firmaya mal bedelini öder, malı satın alır ve malın kiracıya teslim edilmesi sağlanır.
  6. Kiracı kiralama sözleşmesindeki şartlara uygun olarak kiralarını leasing şirketine öder.

Kiralama süresince malın mülkiyeti leasing şirketine aittir. Ancak her türlü kullanım hakkı kiracıya aittir ve kiralama süresince malın bakım, tamirat ve sigorta giderleri de kiracıya aittir. Kira sözleşmesi sonunda da ayrıca kiracıya yeniden kiralama yada satın alma hakkı tanınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.