12 Eylül 2012 Çarşamba

Ekonomi ve Finans Bilim Dalları Arasındaki İlişki

20.yy'ın başlarında finans bilimi ekonomi biliminden ayrılmaya başlamış ve farklı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Fakat bu ayrıma rağmen finans yöneticisinin aşina olması gereken makro ve mikro ekonomi gibi iktisadın iki önemli alanı vardır. Makro ekonomi, ekonomiye bir bütün olarak bakarken özellikle faiz oranları, enflasyon oranları ve işsizlik oranları gibi üç değişkenin gelişiminden ciddi şekilde etkilenmektedir. Mikro ekonomi ise bireylerin, hane halklarının ve firmaların ekonomik kararlarıyla ilgilenmektedir.

Genellikle firmalar, ekonominin toplam performansından büyük ölçüde etkilenir ve yatırım fonları sağlamada para ve sermaye piyasalarına bağımlı durumda bulunmaktadırlar. Bu nedenle finans yöneticileri, para politikalarını kredi kullanımı ile fonların maliyetini nasıl etkilediğini tanımaya çalışarak anlamalıdır. Finans yöneticileri aynı şekilde maliye politikası konuları ile bunların ekonomi üzerinde nasıl etkili oldukları hakkında bilgi sahibi (tecrübeli) olmalıdırlar.

Gelecekte ekonomide ne olacağı beklentileri, diğer tahmin türlerinde olduğu kadar satış tahminlerinin yapılmasında da çok önemli bir faktör olmaktadır. Finans yöneticisi, firma içinde en etkili ve en başarılı faaliyet şekline ulaştıracak karar modellerini geliştirmeye çalışırken mikro iktisadı kullanırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.