8 Ekim 2012 Pazartesi

Vergi ve Fiyat Artışları ve Ülkemiz İç Piyasası Üzerine Etkisi

2012 bütçe gelirlerinin beklenenden az ortaya çıkması ve bütçe açığının oluşması sebebiyle Akaryakıt Tüketim vergisi (ATV), ÖTV ve Tapu harçları gibi vergilerde artışa gidilmiştir. Aslında ilk 8 aylık bütçe açığının 8,5 milyar lira olması bu vergi artışlarının sebebi olarak görülmektedir. Bunun yanında özellikle yapılan zamlar da ilerleyen dönemlerde tüketimin önünde önemli engel olarak durabilecek gibi görünmektedir. Konuya olaylar silsilesi olarak baktığımızda şu şekilde bir süreç ortaya çıkmaktadır.

Yapılan vergi artışları özellikle üreticilerin yatırıma ve işletmelerinin devamına dönük harcamaları için maliyet arttırıcı niteliktedir. Burada ÖTV ve tapu harçlarının artması hem bireylerin hem de tüzel kişilerin maliyetlerini arttırmaktadır. ATV'nin arttırılması ise işletmelerin ve tabii ki bireylerin araç kullanımından kaynaklanan giderlerini önemli oranda arttıracaktır. Bu da nakliyat sektörünün başta olmak üzere tüm sektörlerin daha pahalı yakıt alması anlamına gelecektir.

Bunun yanında elektrik, doğalgaz gibi kalemlere son 1 yılda yapılan sırasıyla %23 ve %32 gibi zamların maliyet enflasyonunu arttırma noktasında etkili olacağı düşünülebilir. Fakat kurun sakin seyretmesi ve enerji girdilerinde bu sebeple en azından ikinci bir olumsuz faktörün olmaması, durumu daha da kötüleştirmiyor. Fakat sonuçta üreticinin maliyeti yukarıda belirttiğim iki nedenden dolayı artıyor.

Süreçteki en kritik nokta üreticilerin bunu ne kadar tüketiciye yansıtabildiğidir. Son dönemde TÜFE'nin ÜFE'den fazla olması bu fiyat artışlarının yazsıtılabildiğini ifade etmektedir. Tabii bunu yansıtabilen sektörler olduğu gibi yansıtamayanlar da mevcuttur ve karlılıkları ciddi şekilde risk altındadır.

Bu ortamda vergi artışlarının ve zamların üreticiler üzerinde etkili olacağı açıktır. Bu sebeple ilerleyen dönemlerde özellikle sanayiciler için zor zamanların geldiğini söylemek zor olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.