31 Ekim 2012 Çarşamba

Sorunlu Kredilerin Nedenleri Nelerdir?

Sorunlu krediler ile mücadele aşamasına geçmeden önce bir kredinin neden sorunlu hale geldiğinin anlaşılması gerekmektedir. Bir kredinin sorunlu hale gelme nedenleri aşağıda belirtilmektedir:[1]
·         İşletme yönetiminin hataları: Bir işletmenin başarısız olmasına neden olan konuların başında yönetim ile ilgili problemler gelir. Yeteneksiz ve basiretsiz yöneticilere sahip olan firmalar eninde sonunda bu durumun doğurduğu olumsuzluklarını yaşarlar.
·         Ekonomik durgunluğun yol açtığı nedenler: Ekonomide meydana gelen durgunluklar ve resesyonlar firmaları yakından ilgilendirir. Birçok firma sadece ekonomik durgunluk nedeniyle satışlarında ciddi düşüşler yaşarlar ve bunun sonunda da mali yapılarında bozulmalar meydana gelir.
·         Kontrolsüz büyüme: Bütün firmaların amacı kapasite ve satışlarını artırarak büyümektir. Ancak bu büyümenin belirli bir plan ve sistem içerisinde olması gerekir. Birçok firma kontrolsüz ve hesapsız büyüme yüzünden zor anlar yaşamışlardır.
·         Yoğun rekabetin getirdiği sorunlar: Bazı firmaların mali yapıları kuvvetli olsa dahi sektördeki rakiplerinin çok daha büyük olması ve sektörü ele geçirmek istemeleri yüzünden şiddetli rekabetle baş edemeyebilirler. Bazı ürünler ne kadar çok reklam yapılırsa o kadar yüksek satış ve pazar payı getiren ürünlerdir. Örneğin; diş macunu, şampuan veya çikolata-bisküvi sektörleri bu tip sektörlerdendir. Bu sektörde yer alan bir firma çok sayıda yazılı veya görsel basına reklam vermek zorundadır. Bu da yüksek oranda reklam gideri demektir. Bu nedenle bu tip sektörlerde yer alan firmalar rekabetin getirdiği olumsuzluklardan daha fazla etkilenebilirler.
·         Üretilen mal ile ilgili konular: Bir firmanın faaliyetlerini karlı hale getirmesi, ancak ürettiği malın piyasada iyi tanınması ve itibar sağlamasıyla olur. Üretilen malın kalitesinin düşmesi firmanın da karlılığını düşürür buda firmanın mali yapısını bozarak kredilerin sorunlu hale gelmesine neden olacaktır.
Pazarlama koşulları ile ilgili koşullar: Sorunlu kredilerin nedenlerinden biride firmaların sahip oldukları ve uyguladıkları pazarlama faaliyetleridir. Dağıtım kanallarının doğru seçimi, fiyat politikalarının doğru saptanması, reklam kampanyaları gibi konular pazarlama politikalarını belirler. Firma etkin bir pazarlama planı oluşturamaz ve piyasadaki konumunu ve rolünü iyi belirleyemezse, bu tutum satışların ve karlılığın düşerek sorunlu kredilere dönüşmesine neden olabilir.


[1] Hüsamettin Ataçoğlu, “Kredi Risk Takibi, Sorunlu Krediler ve Erken Uyarı Sistemleri”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi SBE, 2006, s.150-154

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.