9 Ekim 2012 Salı

Kıyı Bankacılığı'nda Yapılabilecek İşlem Çeşitleri

Kıyı bankacılığı işlemleri temelde kısa ve uzun vadeli işlemler ile tröst faaliyetleri şeklinde sınıflandırılabilir.

Kısa Vadeli İşlemler

Kısa vadeli işlemler kıyı bankacılığı merkezlerine göre farklılıklar göstermekle birlikte hemen her türlü bankacılık işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca merkezlerde para ve faiz swapı, altın ve döviz işlemleri, forward, futures ve opsiyon işlemleri yoğun olarak yapılmaktadır. Ayrıca bankalar merkezlerin özelliğine göre farklı bankacılık işlemlerini de yapmaktadırlar.

Uzun Vadeli işlemler

Kıyı bankacılığı merkezlerinde bir yıldan uzun vadeli işlemler kredi işlemlerinden ve tahvil ihraçlarından oluşmaktadır. Kısa vadeli mevduat, orta ve uzun vadeli olarak birden fazla bankanın katıldığı ve dalgalı faiz esasına dayalı sendikasyon kredisi olarak verilmektedir. Ayrıca yabancı tahvil ve Eurobondlar ihraç edilmektedir. Leasing, factoring ve forfaiting gibi finansman yöntemleri de diğer uzun vadeli kıyı bankacılığı faaliyetleri arasında yer almaktadır.

Tröst İşlemi

Tröst işlemi, bir kimsenin sahip olduğu menkul ve gayrimenkul kıymetlerini korunması, saklanması, işletilmesi, yönetilmesi, ölümünden sonra vasiyetname hükümlerini uygulanması ve gelirlerini önceden belirlenen koşullarda değerlendirilmesi amaçlarıyla imzalanan bir sözleşmeyle “Trustee” adı verilen kişi veya kurumlara devretmesi olarak tanımlanmaktadır. Tröst işlemi yapan kişi veya kurumları seçen kişilere “Trustor”, yatırım yapan kişi anlamında “Settlor” denmektedir. Trustee’ nin yükümlülükleri trustor’un sahip olduğu malvarlığını korumak, yönetmek ve işletmek, servetin işletilmesi sonucunda üzerinden elde edilecek geliri Trustor’a ya da onun belirlediği kişi veya kişiler arasında dağıtmak veya bu gelirle yeniden yatırım yapmak ve trustor’un talimatıyla serveti elden çıkarmaktır. Tröst işlemlerinde vade söz konusu değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.