31 Ekim 2012 Çarşamba

Bireysel Krediler nelerdir?

Bireysel bankacılık; bankaların pazarlama ve teknolojiyi birbirinin tamamlayıcısı olarak görmeleri sonucunda ortaya çıkan, çağdaş pazarlama anlayışı çerçevesinde teknolojik olanaklardan da yararlanarak, bireylerin sürekli değişen ve artan gereksinmelerini karşılamaya yönelik bankacılık hizmetleri olarak tanımlanabilir.[1]

Bankalar ve banka dışı kuruluşlar özellikle orta gelirli tüketicilerin finansal hizmetlerden faydalanmalarını sağlamak üzere bu piyasalarda sundukları çeşitli ürünlerle rekabete girmişlerdir. Pek çok bankanın finansal piyasalarda yer alması sayesinde, sunulan ürünlerin fiyatları bir dengelenmeye doğru giderken piyasanın verimliliği kavramı da yerleşmeye başlamıştır. Ancak bu hizmetlerde devam eden fiyat farklılıklarının temel nedeni finansal kurumların göreli verimlilikleri arasındaki farklar ve rekabet dereceleri arasındaki değişkenliklerdir.

İşte bu değişkenlikler etrafında piyasaya göre belirlenen fiyatları ile tüketici kredileri veya bireysel krediler, dayanıklı tüketim malları (beyaz esya, mobilya, vs.), menkul (otomobil) ve gayrimenkullerin (konut, işyeri) alımı ve hizmete yönelik harcamaların (sağlık, eğitim, tatil, vs.) karşılanması amacıyla ticari amacı olmayan maaş gelirine sahip gerçek kişilere verilen krediler[2] olarak ortaya çıkmıştır.

Bireysel kredi denince akla öncelikle aşağıdaki ürünler gelmektedir:
  • Konut kredileri
  • Araç kredileri
  • Diğer krediler
 Konut kredileri bireylerin bireysel anlamda gayrimenkul edinimlerini sağlamak amacıyla bankalar tarafından gerçek kişilere kullandırılan krediler olarak özetlenebilir. Söz konusu krediler zaman zaman müteahhit firmalar ile birlikte ortak çalışan bankalar tarafından özel anlaşmalar dahilinde özel koşullar ile de gerçekleştirilebilmektedir.

Araç kredileri ise bireylerin 0 veya 2.el olarak satın almak istedikleri araçlar için kullandıkları kredilerdir.

Diğer krediler adı altında ise her türlü ihtiyaç kredisi, eğitim kredisi, seyahat kredisi, öğrenim kredisi vb. adlar ile sınıflandırılan fakat en temelde tüketici kredisi adı ile anılan krediler gelmektedir.



[1] Elif Öztürk Kargın, “Bankacılıkta Hizmet Pazarlaması, Bireysel Bankacılık Hizmetleri Uygulamasında Bir Banka Akbank Örneği”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi SBE, 2006, s.45.
[2] İpek Kaygusuz, “Kurumsal ve Bireysel Kredilerin Büyüme ile İlişkisi”,  Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi SBE, 2008, s.12.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.