Genel itibariyle insanların yatırım araçlarının nominal getirilerine bakarak yatırım tercihlerini şekillendirdikleri. Hâlbuki enflasyon nedeniyle yapılan yatırımların reel getirileri nominal getirilerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin kabaca bir hesaplama yapmak gerekirse yıllık nominal getirisi %10 olan bir yatırım aracının yıllık enflasyon oranı %8 olan bir ekonomideki reel getirisi %2 olarak gerçekleşmektedir. Bu şekilde hesaplama yapılarak kişilerin reel getirilerini göz önünde bulundurup yatırım tercihlerini şekillendirmeleri daha doğru olacaktır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in kasım ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları” sonuçlarında İMKB 100 Endeksi, bir önceki aya göre yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan finansal yatırım olmuştur. 2012 Kasım ayında en yüksek reel getiri, ÜFE ile indirgendiğinde %1,79, TÜFE ile indirgendiğinde ise %3,09 oranlarıyla İMKB 100 Endeksi’nde gerçekleşmiştir.
ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın %3,65, Euro %3,25, Amerikan Doları %2,13 ve mevduat faizi %1,15 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi %0,11 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, külçe altın %2,42, Euro %2,01 ve Amerikan Doları %0,89 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Finansal yatırım araçları ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde; İMKB 100 Endeksi üç aylık, altı aylık ve yıllık değerlendirmelerde en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olmuştur.
İMKB 100 Endeksi, üç aylık değerlendirmede; ÜFE ile indirgendiğinde %6.67, TÜFE ile indirgendiğinde %6.14 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Altı aylık değerlendirmeye göre İMKB 100 Endeksi; ÜFE ile indirgendiğinde %23.57, TÜFE ile indirgendiğinde ise %21.74 oranında yatırımcısına kazandırdı. Aynı dönemde dolar, ÜFE ile indirgendiğinde %2.15, TÜFE ile indirgendiğinde ise %3.60 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olmuştur.
Yukarıdakilerin tümü değerlendirildiğinde aşağıdaki sonuçlar çıkmaktadır.
- Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yatırım araçlarından birisi de Amerikan Doları’dır. Genel itibariyle insanlar borç alırken veya verirken paralarının değer kaybetmemesi için Amerikan Dolar’ı üzerinden borçlanmalarını gerçekleştirirler hâlbuki baktığımızda Amerikan Doları 6 aylık dönem içerisinde en fazla kaybettiren yatırım aracı olarak dikkat çekmektedir.
- TÜİK tarafından hazırlanan Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları isimli araştırmaya göre Kasım ayında en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı İMKB 100 Endeksi olmuştur.
- Yapılan araştırma neticesinde yıllık olarak yatırım araçlarından İMKB 100 Endeksi ve Mevduat Faizi dışında reel getirisi olan başka bir yatırım aracının olmadığı dikkat çekmektedir. Halk arasında yaygın olarak bilinen ve kullanılan yatırım araçlarının son 1 yıllık dönem içerisinde reel olarak zarar ettiklerini görüyoruz. Bu bağlamda tasarruf sahiplerinin finansal konularda bilgilendirilmeye ihtiyaç duydukları görülmektedir.
Yazan: Gökhan Çalışkan ve Tunahan Öz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.